Η προσυνεδριακή τρικυμία συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει μέσω του «Secret» για τις εντάσεις που υπήρξαν σε απανωτές συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος, με αφορμή δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος, κάτι για το οποίο η «Ομπρέλα», που στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ισχυρή, εκφράζει πολιτικές διαφωνίες.

Το δεύτερο σημείο αφορά το θέμα των εγγραφών νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εσωτερική αντιπολίτευση και κυρίως οι εκπρόσωποι των «53+» βλέπουν δάκτυλο των ΠΑΣΟΚογενών για να εγγράψουν νέα μέλη που δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους σε συνεδριάσεις και ολομέλειες των Ομάδων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά με φόντο την εκλογή συνέδρων για το επερχόμενο Συνέδριο και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, στην οργάνωση της Α’ Θεσσαλονίκης έχουν εγγραφεί περίπου 3.600 μέλη και θα εκλεγούν περίπου 400 σύνεδροι, ενώ στη Β’ περίπου 2.000 μέλη και θα αναδειχθούν 200 σύνεδροι.

Οι αναταράξεις συνεχίζονται με αφορμή την εκλογή των συνέδρων, με διαρροές και αλληλοκατηγορίες. Οι προεδρικοί κατηγόρησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» ότι δεν κινητοποίησαν τα μέλη της με απώτερο στόχο να καταγραφεί χαμηλή συμμετοχή, η οποία θα αποδιδόταν στη συνέχεια στο ότι δεν τραβάει η πλειοψηφία.

Παράλληλα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για συμμαχίες μεμονωμένων προεδρικών με την εσωκομματική αντιπολίτευση, με τους «53» να αντιδρούν και να μιλούν για αντισυντροφικά «μαχαιρώματα»… Από τη μεριά τους, οι της αντιπολίτευσης απάντησαν κατηγορώντας τους προεδρικούς ότι ουσιαστικά προχωρούν σε «μαϊμού» εγγραφές μελών, που αποτελούν εκλογική πελατεία ΠΑΣΟΚογενών βουλευτών… Μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ίσως και μετά, θα δούμε σίγουρα πολλά…

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 9 Απριλίου 2022.