Όπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει, στην Κουμουνδούρου έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγεγραμμένα 60.000 μέλη, αλλά στην πραγματικότητα είχαν ενεργά κάτι λίγο πάνω από 40.000.

Τώρα, μετά την εγγραφή νέων μελών, τα μέλη είναι όντως 60.000! Φυσικά, ο αριθμός είναι κατώτερος των προσδοκιών, αλλά αυτό δεν θα το παραδεχτεί κανείς. Αντίθετα, επισήμως δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο προσήλθαν στις οργανώσεις δεκάδες χιλιάδες μέλη, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2016, για να εκλέξουν τους 5.000 συνέδρους.

Ένας λόγος, πάντως, που ο αριθμός της εγγραφής νέων μελών δεν πήγε πολύ ψηλά, παρόλο που την προσπάθεια την πήρε πάνω του ο ίδιος ο Τσίπρας, είναι ότι ήταν προβληματική η πλατφόρμα εγγραφής. Τόσο, που κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να γράψει φίλους και γνωστούς, δεν τα κατάφερε και τα παράτησε στα μισά του δρόμου. «Γίναμε η χλεύη του Πιερρακάκη», μου είπε χαρακτηριστικά… Ο πήχης ήταν οτιδήποτε σε εξαψήφιο, δηλαδή έστω και ένα μέλος πάνω από τα 100.000, ώστε να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις χαμηλής συμμετοχής.

Το επιχείρημα «εμείς δεν είμαστε μπάτε σκύλοι αλέστε», δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν μόνο τα μέλη και όχι οι φίλοι, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιον βαθμό, για να μην είναι συντριπτική η σύγκριση με τον αριθμό των ψηφοφόρων της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. (270.000), αλλά από ένα σημείο και μετά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και 60.000, όπως και να το κάνουμε, είναι χαμηλός αριθμός για κόμμα εξουσίας.

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 9/4