Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές δηλώσεις για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έχουν πυροδοτήσει τις συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για «πανικό, παραδοχή ήττας» και για «θεσμική παρακμή».

Παράλληλα ωστόσο λένε ότι δεν αποκλείεται να είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος να εμφανιστεί ως ο απόλυτα θεσμικός παράγοντας ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από πολλά κέντρα τελικά δεν ενέδωσε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδίστακτος, μπορεί να κάνει τα πάντα. Είναι ο άνθρωπος που προεκλογικά είπε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων και όταν βγήκε στην κυβέρνηση υλοποιούσε κανονικά τη συμφωνία -και ευτυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι είναι σοβαρός, θεσμικός, ότι αποκλείεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και αυτές τις μέρες άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», ανέφερε πάντως χθες ο κ. Ηλιόπουλος.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου θα το κάνει για δυο λόγους.

Κατ αρχήν «γιατί εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν του έχει απομείνει κανένας πολιτικός σύμμαχος για να συγκυβερνήσει στην περίπτωση που οι κάλπες δρομολογήσουν τέτοιου είδους εξελίξεις και αφετέρου γιατί τα όσα θα έχουν προκύψει απ την Εξεταστική θα έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον από το οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει», όπως σχολιάζουν.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου γι αυτό το λόγο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς της ομερτά στην εξεταστική επιτροπή.