ΣΥΡΙΖΑ: Ατζέντα με κωδικό «επίθεση στην κυβέρνηση μέσω ΕΕ» - Τι θα συζητήσει ο Τσίπρας με τη Γιούροβα στις Βρυξέλλες
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με την επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με την αρμόδια επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, για να συζητήσει μαζί της το θέμα των υποκλοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει την επίτροπο για την στάση που κράτησε η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας ειδική αναφορά στην εξεταστική επιτροπή. Επιπλέον, θα αναφερθεί στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του Χρήστου Σπίρτζη και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συγκαλέσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας παρά το γεγονός ότι τις το ζήτησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Σε κάθε θεσμική συνάντηση, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανέρχεται στο θέμα. Αυτό έχουν κάνει και οι ευρωβουλευτές μας όλο αυτό το διάστημα. Η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια καλή γνώση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ώστε όπου είναι αυτό δυνατόν να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Σε συνέντευξη της, η Όλγα Γεροβασίλη επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης στη χώρα. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα βαθιά θεσμικό πρόβλημα που διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το θεσμό. «Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν τυγχάνουν όλοι ίσης μεταχείρισης απέναντι στη δικαιοσύνη αυτό δημιουργεί επικίνδυνους τριγμούς στον ευνομούμενο χαρακτήρα ενός κράτους», είπε και πρόσθεσε: «Από τη μία λοιπόν έχουμε την άμεση κινητοποίηση του δικαιϊκού συστήματος στην περίπτωση μίας καθαρίστριας με πλαστό πτυχίο δημοτικού και από την άλλη έχουμε τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο δεν βρίσκεται ένοχος, παρά το γεγονός ότι έχουμε ομολογίες κάποιων στους οποίους ασκήθηκε δίωξη (π.χ. ο κ. Τσουκάτος ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκ. ευρώ) ή ότι έχουμε αποδράσεις εν μία νυκτί από τη χώρα (π.χ. ο κ. Χριστοφοράκος). Αυτή η δικαιοσύνη λοιπόν, των χαμηλών ανακλαστικών πολλά χρόνια αργότερα καταλήγει ότι δεν βρήκε «σαφή πλουτισμό» και εκ των πραγμάτων συλλήβδην αθωώνονται όλοι ή παραγράφηκαν τα αδικήματα-δεν έχει σημασία διότι η παραγραφή είναι ένας τεχνητός τρόπος αθώωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει την επίτροπο για την στάση που κράτησε η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας ειδική αναφορά στην εξεταστική επιτροπή. Επιπλέον, θα αναφερθεί στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του Χρήστου Σπίρτζη και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συγκαλέσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας παρά το γεγονός ότι τις το ζήτησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ζήτημα αρχής»
«Για εμάς είναι ζήτημα αρχής η αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, γιατί είναι ζήτημα αρχής η θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας», αναμένεται να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να «ξεχαστεί» το θέμα». Ακόμα αναμένεται να υπογραμμίσει ότι «η επόμενη Βουλή στην οποία θα υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί όλα θα έρθουν στο φως όσο και αν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί το αντίθετο».«Σε κάθε θεσμική συνάντηση, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανέρχεται στο θέμα. Αυτό έχουν κάνει και οι ευρωβουλευτές μας όλο αυτό το διάστημα. Η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια καλή γνώση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ώστε όπου είναι αυτό δυνατόν να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Για τη Siemens
Εν τω μεταξύ, από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περνάει ασχολίαστη και η πρόσφατη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Siemens με την αθώωση και απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων.Σε συνέντευξη της, η Όλγα Γεροβασίλη επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης στη χώρα. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα βαθιά θεσμικό πρόβλημα που διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το θεσμό. «Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν τυγχάνουν όλοι ίσης μεταχείρισης απέναντι στη δικαιοσύνη αυτό δημιουργεί επικίνδυνους τριγμούς στον ευνομούμενο χαρακτήρα ενός κράτους», είπε και πρόσθεσε: «Από τη μία λοιπόν έχουμε την άμεση κινητοποίηση του δικαιϊκού συστήματος στην περίπτωση μίας καθαρίστριας με πλαστό πτυχίο δημοτικού και από την άλλη έχουμε τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο δεν βρίσκεται ένοχος, παρά το γεγονός ότι έχουμε ομολογίες κάποιων στους οποίους ασκήθηκε δίωξη (π.χ. ο κ. Τσουκάτος ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκ. ευρώ) ή ότι έχουμε αποδράσεις εν μία νυκτί από τη χώρα (π.χ. ο κ. Χριστοφοράκος). Αυτή η δικαιοσύνη λοιπόν, των χαμηλών ανακλαστικών πολλά χρόνια αργότερα καταλήγει ότι δεν βρήκε «σαφή πλουτισμό» και εκ των πραγμάτων συλλήβδην αθωώνονται όλοι ή παραγράφηκαν τα αδικήματα-δεν έχει σημασία διότι η παραγραφή είναι ένας τεχνητός τρόπος αθώωσης».