Το εκλογικό σενάριο του Ιανουαρίου και οι λόγοι που δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο αιφνιδιασμός
Για ποιο λόγο εισηγούνται στον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές πριν την 1η Μαρτίου
Το σενάριο να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλογές τον Ιανουάριο έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τονίζει η στήλη big mouth στο powergame.gr.
-Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει οποιαδήποτε μεταβολή σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών. Κι όταν γράφω Ιανουάριο το εννοώ, γιατί αν «πάει» παρακάτω, τότε ελλοχεύει ο εξής μεγάλος κίνδυνος. Να οδηγηθούμε σε κάλπες τον Φεβρουάριο με την υφιστάμενη δομή των περιφερειών και τα τέλη Μαρτίου να γίνουν εκλογές με έναν νέο χάρτη. Το σενάριο του Ιανουαρίου έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ως γνωστόν, το Πάσχα είναι κάπου στα τέλη Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικές οι εκλογές σε μια τέτοια συγκυρία. Το δε σενάριο του Μαΐου έχει κι αυτό την προβληματικότητά του, που συνδέεται με τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων. Οπότε, για διάφορους λόγους, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Ιανουαρίου.
Αναλυτικά γράφει το big mouth
-Με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος μετά την 1η Μαρτίου να «πάει» σε εκλογές, αφομοιώνοντας τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες θα έρθουν τα πάνω κάτω, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, κανείς πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο Κυριάκος, δεν θα ήθελε να προκαλέσει εντάσεις σε αυτή την πολιτική συγκυρία. Επειδή υπάρχει υποχρέωση από τον Μάρτιο να πάμε σε εκλογές με τα νέα απογραφικά στοιχεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει με εκλογές μέσα στον Ιανουάριο.-Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει οποιαδήποτε μεταβολή σε επίπεδο εκλογικών περιφερειών. Κι όταν γράφω Ιανουάριο το εννοώ, γιατί αν «πάει» παρακάτω, τότε ελλοχεύει ο εξής μεγάλος κίνδυνος. Να οδηγηθούμε σε κάλπες τον Φεβρουάριο με την υφιστάμενη δομή των περιφερειών και τα τέλη Μαρτίου να γίνουν εκλογές με έναν νέο χάρτη. Το σενάριο του Ιανουαρίου έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ως γνωστόν, το Πάσχα είναι κάπου στα τέλη Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικές οι εκλογές σε μια τέτοια συγκυρία. Το δε σενάριο του Μαΐου έχει κι αυτό την προβληματικότητά του, που συνδέεται με τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων. Οπότε, για διάφορους λόγους, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός του Ιανουαρίου.