Με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης διαφωνεί όλη η «Ομπρέλα». Το θεωρούν εθνικό μαξιμαλισμό και αχρείαστη πυροδότηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες πιστεύουν ότι πρέπει να κυριαρχήσει πνεύμα συνεννόησης, ακόμα κι αν η Άγκυρα εμφανίζεται προκλητική.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η ατζέντα της έντασης βολεύει τη Ν.Δ. και γι’ αυτόν τον λόγο συντηρείται από την κυβέρνηση. Κάποιοι, μάλιστα, μαζεύτηκαν και τα συζήτησαν. Κατέληξαν, όμως, στο συμπέρασμα ότι για την ώρα δεν τους παίρνει να κάνουν φασαρία, γιατί θα θεωρηθούν «υπονομευτές» του Τσίπρα. Σιωπή, λοιπόν, μέχρι νεωτέρας ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ο προβληματισμός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλος, από την ώρα που οι εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων και της υπόθεσης Πάτση δίνουν το πάνω χέρι στους «σκληρούς» προεδρικούς, που βλέπουν έτσι κι αλλιώς με... μισό μάτι την «Ομπρέλα».

Η εκτίμηση που κάνουν πλέον οι περισσότεροι είναι ότι ο Τσίπρας προσωπικά ενισχύεται από την πόλωση και ότι η ατζέντα της «Ομπρέλας» περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Δημοσιεύθηκε στο «Secret» το Σάββατο 12/11