Την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η Νέα Δημοκρατία, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, στην ενσωμάτωσή τους στον ελλαδικό χώρο και στην καθοριστική συμβολή τους στη ζωή και ανάπτυξη της χώρας.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού ΕΣΤΙΑ στη Νέα Σμύρνη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η ζωή και η ανάκαμψη στη Νέα Πατρίδα», την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, ενώ τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές καλωσόρισε με μια συγκινητική ομιλία η αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θέμις Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ιωάννης Παπαδάτος και μέλη του ΔΣ.

_________1823___700_px___800___500_px_

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με τη Μικρασιατική Καταστροφή γράφτηκε μία από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πήραν τον δρόμο της εξόδου. Το εγχείρημα της αφομοίωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο, κατ' αρχήν για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Κι όμως, αυτή η πρόκληση οδήγησε σε ένα από τα σημαντικότερα ειρηνικά επιτεύγματα της σύγχρονης Ελλάδας. Πολύ σύντομα, αυτό που φαινόταν αρχικά ως δυσβάσταχτο φορτίο για την αδύναμη ελληνική οικονομία μετατράπηκε σε προστιθέμενη αξία. Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τον διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής μέσα στην επόμενη δεκαετία. Με την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, χάρη στην εισροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στη διεύρυνση της αγοράς. Αλλά και μέσα από τη δραστηριότητα ανθρώπων με επιχειρηματικό πνεύμα και ικανότητες».

_________1823___700_px___800___500_px___4_

Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο παππούς του: «Δεν ξεριζώθηκαν μονάχα οι Έλληνες της Σμύρνης. Έσβησε και χάθηκε μεθοδευμένα και συστηματικά ό,τι το ελληνικό. Πραγματικά, η Σμύρνη έχει χάσει τη σκιά της. […] Τριγυρίζω, κοντεύει να μεσημεριάσει, προσπαθώντας να βρω μιαν άκρη. Κάποιος Τούρκος με βλέπει να ψάχνω αφοσιωμένος στον χάρτη της πόλης και με πλησιάζει. "Τι θέλετε;" μου λέει, σε άψογα ελληνικά. "Ήταν από εδώ η μάνα μου και προσπαθώ να βρω τη θέση του σπιτιού της, που βρισκόταν μπροστά στην Αγία Φωτεινή". "Δεν υπάρχει πια τίποτα, μόνο πάρκο"».

_________1823___700_px___800___500_px___3_

«Είναι ένα απόσπασμα του βιβλίου του αείμνηστου παππού μου, Παύλου Μαρινάκη, αφιερωμένου στις χαμένες πατρίδες, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου αυτού, αφιερωμένου στη μητέρα του, Χρυσαυγή, η οποία ξεριζώθηκε από τον τόπο της μαζί με τόσους ακόμα Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάντα δύο πατρίδες: Εκείνη όπου ζούσαν και εκείνη που άφησαν. Κατάφεραν τότε, μαζί με το ελληνικό κράτος και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, να κάνουν ένα πολύ μεγάλο θαύμα και στη συνέχεια να δώσουν και να ξαναζωντανέψουν την ταυτότητά μας, να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα, να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Εκατό χρόνια μετά, είτε είναι μικρότερο είτε μεγαλύτερο αυτό το κομμάτι, οφείλουμε να τιμούμε αυτόν τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να τον θυμόμαστε ως παράδειγμα που θα μας δίνει τη δύναμη σε δύσκολες εποχές, όπου το θάρρος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θα αποτελούν και πάλι φάρο για εμάς», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Λουκάς Χριστοδούλου και η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.

_________1823___700_px___800___500_px___1_

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις διαφορετικές ομάδες προσφύγων από την Ιωνία, την ανατολική Θράκη τον Σεπτέμβριο του 1922 και από τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Ανέφερε ότι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του ελληνικού κράτους, πιο σημαντικό από στρατιωτικές νίκες, διεθνείς συμμαχίες και οικονομικές επιτυχίες, υπήρξε η περίθαλψη και στη συνέχεια η ενσωμάτωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Ελλήνων που ήρθαν ως πρόσφυγες και αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/4 του πληθυσμού που κατοικούσε στην Ελλάδα.

Ο κ. Σμαραγδής μίλησε για τις δικές του μνήμες από τη Μικρά Ασία, όσες είχε από την οικογένειά του, αλλά και όσες απέκτησε όταν βρέθηκε εκεί για τα γυρίσματα μιας ταινίας.

Ο κ. Χριστοδούλου, κάνοντας μια αναδρομή στις μνήμες εκείνης της εποχής και στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν, καταφέρνοντας να εξελιχθούν και να προκόψουν.

Η Κρυσταλλίδου μίλησε για τα βιώματα των ανθρώπων της οικογένειάς της που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

_________1823___700_px___800___500_px___2_

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, ακόμη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Αθηνών Άννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος, Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής Β' Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος, η βουλευτής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφαλά, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο συντονιστής του Διαγραμματειακού Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο γραμματέας ΑμεΑ της ΝΔ Κώστας Λολίτσας, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Άκης Μπάφας, ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας, ο γραμματέας Αγροτικών Τομέων Ανδρέας Καρασαρίνης και η γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Χρυσαυγή Ατσιδάκου.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Νοτίου Τομέα Αθηνών Μίλτος Μπαντής και ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ν. Σμύρνης Εμμανουήλ Γρηγοράκης, αλλά και ο ερευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ηλίας Τζιώρας ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφίας που δημιουργήθηκε με αφορμή την εκδήλωση.