Απάντηση Γεωργιάδη στον Χαρίτση για το «Turkaegean»: «Όταν το θέμα έγινε γνωστό, κινηθήκαμε νομικά, με μεγάλη προσοχή» - Τι ισχύει με το επίμαχο σήμα
Η Ελλάδα αισιοδοξεί για την έκβαση της δύσκολης αυτής υπόθεσης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σήμερα, Δευτέρα στην ανάρτηση που έκανε χθες, Κυριακή ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης για την ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση που έκανε η Τουρκία στους New York Times με το επίμαχο σήμα «Turkaegean».
Ο Αλέξης Χαρίτσης δημοσιοποίησε την καταχώρηση των Τούρκων στην αμερικανική εφημερίδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φιάσκο» με το σήμα «Turkaegean» και τόνισε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι «θα πράξει ό,τι μπορεί για την κατάργησή του», αλλά «προφανώς, και σε αυτό το θέμα, η αποτυχία της κυβέρνησης είναι πλήρης».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν άφησε το όλο θέμα να περάσει έτσι και απάντησε στον Αλέξη Χαρίτση. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε σε ανάρτησή του στο twitter τις κινήσεις που έχουν γίνει στη διαμάχη με την Τουρκία για το σήμα «Turkaegean».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως «όταν το θέμα έγινε γνωστό, κινηθήκαμε νομικά, με μεγάλη προσοχή» και ανέφερε πως η Ελλάδα αισιοδοξεί για την έκβαση της δύσκολης αυτής υπόθεσης.
«Το θέμα νομικά δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά με γνωμοδοτήσεις καθηγητών και μία εμπεριστατωμένη αίτηση ακυρότητας, έχουμε βάσιμη αισιοδοξία», ανέφερε ο υπουργός.
«Εφόσον κερδίσουμε στο τέλος τις υποθέσεις αυτές και πάλι η Τουρκία θα μπορεί να το χρησιμοποιεί και εμείς, εάν θέλουμε, θα πρέπει να κάνουμε νέα δικαστήρια για να τους εμποδίζουμε τότε, με όπλο τις αποφάσεις αυτές. Το να απαγορεύσουμε γενικώς το τι θα γράψουν σε μία διαφήμιση εκ των προτέρων, προφανώς δεν γίνεται και μην λέμε στον κόσμο ψέματα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Χθες, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, @alexischaritsis ανέβασε μία ανάρτηση στην οποία με κατηγορεί για μία διαφήμιση του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού, με το “Tourkaegean” στους NYT.
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 3, 2023
Επειδή, αν και δεν όφειλα, έχω αναλάβει αυτό το θέμα, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πού… pic.twitter.com/gq4BWFKGDS
H ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη
«Χθες, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ανέβασε μία ανάρτηση στην οποία με κατηγορεί για μία διαφήμιση του τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού, με το “Turkaegean” στους NYT.
Επειδή, αν και δεν όφειλα, έχω αναλάβει αυτό το θέμα, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πού βρισκόμαστε και ποια βήματα έπονται.
Υπενθυμίζω ότι το ζήτημα προέκυψε όταν ο τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού κατοχύρωσε το Σήμα αυτό ως Εμπορικό Σήμα, τον Αύγουστο του 2021, στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΕUIPO).
Όταν το θέμα έγινε γνωστό, κινηθήκαμε νομικά, με μεγάλη προσοχή. Το θέμα νομικά δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά με γνωμοδοτήσεις καθηγητών και μία εμπεριστατωμένη αίτηση ακυρότητας, έχουμε βάσιμη αισιοδοξία.
Η αίτηση Ακυρότητος μας κατατέθηκε στις 15/2/2023 και είχαμε μία μικρή πρώτη νίκη, καθώς κρίθηκε παραδεκτή, οπότε έχει αρχίσει πλέον η αντιδικία.
25/04/2023 λήγει η προθεσμία που έχει η τουρκική πλευρά για να καταθέσει τις παρατηρήσεις της (observations) επί του δικού μας υπομνήματος και των σχετικών που το συνοδεύουν.
Διαδικαστικά, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επέκταση της προθεσμίας αυτής.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι περίπλοκη και έχουμε δρόμο.
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το αίτημά τους για κατοχύρωση αυτού του Σήματος προσέκρουσε αρχικά σε τυπικούς λόγους, όμως η τουρκική πλευρά επανήλθε, με σκοπό την ουσιαστική κατοχύρωσή του.
Στις 9 Αυγούστου 2022 υπεβλήθη η ανακοπή κατά του σήματος Turkaegean από τον ΕΟΤ και στις ΗΠΑ με δικές μας οδηγίες.
Στις 7 Φεβρουαρίου απάντησε η τουρκική πλευρά.
Στις 12 Φεβρουαρίου είχαμε υποβολή αναθεωρημένης ανακοπής.
Ενώ στις 7 Μαρτίου υπεβλήθη η τουρκική απάντηση επί της ανακοπής μας.
Το τουρκικό σήμα ισχύει μέχρι να ακυρωθεί και στις ΗΠΑ, καθώς οι νομικές ενέργειες δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Οι ανωτέρω νομικές ενέργειες στοχεύουν στην ακύρωση της κατοχύρωσης του Τurkaegean ως Εμπορικού Σήματος για λογαριασμό της Τουρκίας και όχι γενικά κατά της χρήσης του ως όρου. Εφόσον κερδίσουμε στο τέλος τις υποθέσεις αυτές και πάλι η Τουρκία θα μπορεί να το χρησιμοποιεί και εμείς, εάν θέλουμε, θα πρέπει να κάνουμε νέα δικαστήρια για να τους εμποδίζουμε τότε, με όπλο τις αποφάσεις αυτές.
Το να απαγορεύσουμε γενικώς το τι θα γράψουν σε μία διαφήμιση εκ των προτέρων, προφανώς δεν γίνεται και μην λέμε στον κόσμο ψέματα.
Αυτή είναι η δυνατότητα που δίνει το δίκαιο των Εμπορικών Σημάτων.
Δηλαδή ο τουρκικός Οργανισμός ακόμη και μετά τη θετική (όπως βάσιμα πιστεύουμε) έκβαση των δύο παραλλήλων νομικών διαδικασιών, θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Turkaegean ή όποιον άλλο προκλητικό όρο, χωρίς να αποτελεί όμως αυτό κατοχυρωμένο Εμπορικό Σήμα τους, όποτε μετά θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε.
Κοινώς, μην υποσχόμαστε πράγματα που νομικά δεν στέκουν και μην ασκούμε κριτική, ρίχνοντας ασταμάτητο νερό στον μύλο του λαϊκισμού και σε αυτό το θέμα.
Κανείς δεν χαίρεται με όλο αυτό. Σίγουρα όχι εγώ, αλλά οι Τούρκοι εάν θέλουν να μας προκαλούν, πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να το κάνουν.
Η όποια αντίδραση μας σε αυτού του τύπου τις προκλήσεις, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά άπτεται της Εξωτερικής μας Πολιτικής.
Τέλος, όσον αφορά στην ΕΔΕ για την αβλεψία του περσινού Αυγούστου, απεδείχθη ότι καμία υπηρεσία μας και κανένας υπάλληλός μας δεν είχε ευθύνη γι’ αυτό το ζήτημα».