Στον Α. Τσίπρα καταλόγισε ευθύνες ο Α. Γεωργιάδης για τη νέα σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς -όπως εξήγησε- εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική η χώρα θα είχε κυβέρνηση από τις 21 Μαΐου και τότε δεν θα έμπαιναν στη Βουλή κόμματα, όπως οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Αυτή είναι όντως μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

Από την άλλη, κάτι που κανείς δεν το έχει θίξει σε βάθος είναι πως τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, που γεννήθηκαν μες στην κρίση, έχουν υποστηρικτές μιας χρήσεως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς τους ψηφοφόρους επωφελήθηκε κατά το παρελθόν και κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Π. Καμμένο.

Γιατί ποιος ξεχνά το αποτέλεσμα-βατήρα του 2012, που η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 6,97% και οι ΑΝΕΛ 10,61%;

Επίσης στις εκλογές του 2019 η ΧΑ ως «αντισυστημικό» κόμμα οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά την ανάμνηση της ρήξης του 2015 κατάφερε να την εκφράσει το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Αν ο Α. Τσίπρας δεν καταλάβαινε πως αυτούς τους ψηφοφόρους και ο ίδιος τους είχε εκφράσει κατά την άνοδό του στην εξουσία, δεν θα τους έκανε απελπισμένα ανοίγματα στην πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Τότε που τους αποκαλούσε τάχα μου παραπλανημένους, ρίχνοντάς τους το δόλωμα πως η γνήσια αντισυστημική δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/6