28 λεπτά ήταν η διάρκεια της παρθενικής ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή από την θέση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ είχε την δυνατότητα να μιλήσει 40 λεπτά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να δώσει το βάρος σε συγκεκριμένες θέσεις και στοχευμένες προτεραιότητες, για να αποτυπώσει από την πρώτη του παρουσία το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος του. Κύριες αιχμές του ήταν η οικονομικά με την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΥ που πρωτοστατεί, όπως και συνολικά η Υγεία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Στη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη είναι το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζεται ως η θεσμική, νηφάλια αντιπολίτευση που συμπεριφέρεται σαν αντιπαράδειγμα απέναντι σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς υψηλούς τόνους και με θετική ατζέντα συνδυασμένη με την στοχευμένη κριτική. Το μείγμα αυτό αποτυπώθηκε από την έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνηση στην Υγεία και ειδικά για την ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, στο οποίο θα επιστρατεύονται οδηγοί από τον στρατό και την πυροσβεστική, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε θετική, υπό όρους ανταπόκριση στην συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Με στόχο να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με βατήρα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, στην Χαριλάου Τρικούπη δίνουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου το κόμμα να παρουσιάζει από αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, την ανάλογη εικόνα. «Θα ριζώσουν οι βουλευτές», λένε χαρακτηριστικά στην Χαριλάου Τρικούπη για το κοινοβουλευτικό βάρος που θα σηκώσουν τα μέλη της νεοσύστατης Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτη και η αγωνία του Νίκου Ανδρουλάκη πριν από την πρώτη του εμφάνιση στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς πριν από την ομιλία του μπήκε στην ολομέλεια για να εξοικειωθεί με τον χώρο και το βήμα, κάνοντας ουσιαστικά μια άτυπη πρόβα. Η απουσία Τσίπρα από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, η παραίτηση Τσαπανίδου και η εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τα πρώτα δείγματα γραφής από τον νέο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, με λόγο που θυμίζει αυτόν που χρησιμοποιούσε και προεκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνει την ηγετική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη να βλέπει την τέλεια και παράλληλα μοναδική ευκαιρία μέσω της Βουλής να κερδηθούν οι εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις από την παραίτηση Λοβέρδου, προσπαθούν να μείνουν στο περιθώριο και η υπόθεση να πάρει μικρή έκταση ανάλογη και με την σχετική διαρροή του κόμματος που αποτελούταν από εννέα λέξεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείξει αν η διαχείριση ήταν η κατάλληλη ή αν απλώς το πρόβλημα κρύφτηκε κάτω από το χαλί.

Μέχρι τότε το στοίχημα είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι η άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση.