Δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στελέχη και βουλευτές του κόμματος υποδέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό, σε μια ζεστή βραδιά όχι μόνο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και της γενικότερης ωραίας ατμόσφαιρας με φαγητό, ποτό, καλή μουσική (ελληνική και ξένη) και πολλή συζήτηση.

Την όντως όμορφη βραδιά άνοιξε με ένα σύντομο καλωσόρισμα η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία, αφού ευχαρίστησε όλους και όλες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ στο Λεκανοπέδιο όπου βγήκε τρίτο κόμμα, ανακοινώνοντας με την ευκαιρία ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου ο Νίκος Σοφιανός θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα και ο Νίκος Αμπατιέλος υποψήφιος στον Πειραιά. Στην εκδήλωση παρευρέθη πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές της Αττικής, ανάμεσά τους η Λιάνα Κανέλλη, η Σεμίνα Διγενή καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας Θανάσης Παφίλης.

Το Παρίσι και οι 4 γλώσσες

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όμως, ήταν αυτός που, πρωτίστως, συγκέντρωσε την προσοχή των δημοσιογράφων. Άλλωστε, οι δύο απανωτές προεκλογικές περίοδοι τον ανέδειξαν μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών της κάλπης, με πολλούς να του πιστώνουν σε έναν μεγάλο βαθμό την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Ό ίδιος, πάντως, δεν το αποδέχεται, θεωρώντας την καλή εμφάνιση του ΚΚΕ αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς, που έγινε από όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, καθώς και των πολιτικών απόψεων που εκφράζει.

Στις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους αναπόφευκτα δεν έλειψαν τα σχόλια για την εντυπωσιακή εμφάνιση που έκανε στο Παρίσι, όταν απευθύνθηκε στα γαλλικά στους συγκεντρωμένους εργάτες που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα περικοπών και λιτότητας της κυβέρνησης Μακρόν. Όμως, ο κ. Κουτσούμπας δεν γνωρίζει μόνο γαλλικά, είναι ένας άνθρωπος με έφεση στις ξένες γλώσσες και πολύγλωσσος - μιλάει επίσης άπταιστα αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Linguaphone

Τα γαλλικά τα έμαθε στο σχολείο που πήγαινε, τα αγγλικά σε τοπικό φροντιστήριο της Λαμίας, τα ιταλικά, όμως, όπως και τα ισπανικά τα έμαθε με τη μέθοδο Linguaphone, μόνος του, δηλαδή, χωρίς φροντιστήρια ή δασκάλους. Πολλοί επίσης δεν ήξεραν ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ γνωρίζει μουσική έχοντας σπουδάσει στα μαθητικά του χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο της Λαμίας, την περίοδο της χούντας κι ενώ η οικογένειά του περνούσε δύσκολα, καθώς ο πατέρας του είχε απολυθεί από τη ΔΕΗ, όπου εργαζόταν, επειδή αρνούνταν να υπογράψει δήλωση κοινωνικών φρονημάτων.

Έχει δε στο βιογραφικό του και μια διατριβή την οποία έγραψε στα αγγλικά πάνω στο έργο του Μπετόβεν. Με άλλα λόγια, μιλάμε για έναν πολιτικό αρχηγό με παιδεία που εντέλει εξηγεί και τα μεγάλα ανοίγματα του ΚΚΕ στον πολιτισμό, με αφιερώματα τα οποία δεν περιορίστηκαν σε καλλιτέχνες ή πρόσωπα από τον χώρο της Αριστεράς. Όπως λόγου χάρη η μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο ΣΕΦ, ενός μεγάλου καλλιτέχνη ο οποίος πολιτικά συνδέθηκε με τη δεξιά παράταξη κι όχι με την Αριστερά. Ο μεγάλος μας καλλιτέχνης δεν παρευρέθη στη χθεσινή βραδιά, τα τραγούδια του, όμως, όπως επίσης του Μάνου Χατζιδάκι, ενός άλλου μεγάλου ονόματος, που δεν συνέδεσε την πορεία του με την Αριστερά, παίζονταν συνεχώς στον αίθριο χώρο, στην πίσω πλευρά των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ