Η θέση του Νίκου Παππά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αναδίπλωση, επιστρέφοντας στη «φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», συνοδεύεται και από μία ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα λειτουργήσει ως δικλίδα ασφαλείας για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Προτείνει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, με θέμα την αποχώρηση του κόμματος από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Την ίδια περίπου άποψη, χωρίς να προτείνει δημοψήφισμα, έχει εκφράσει και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος όμως στη μάχη για τη διαδοχή του Αλ. Τσίπρα τάσσεται στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου και όχι του Ν. Παππά.

Ο τελευταίος δεν άνοιξε τυχαία αυτή τη συζήτηση. Είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα το κάνει σημαία στον προεκλογικό αγώνα, αφενός για να στριμώξει τους άλλους συνυποψήφιούς του να πάρουν συγκεκριμένη θέση, αφετέρου για να δώσει με παραδείγματα τη διαφορετικότητα των δικών του θέσεων. Μην ξεχνάμε επίσης πως το «ακροατήριο» του Ν. Παππά είναι μέλη που προέρχονται από την πάλαι ποτέ πανίσχυρη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλ. Τσίπρα και όχι για την Ομπρέλα και τους «αριστεριστές».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/7