Αλλάζουν τα πάντα από το φθινόπωρο στον τρόπο της µέχρι σήµερα λειτουργίας του Δηµοσίου. Το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα της κυβέρνησης, είναι αποφασισµένο να «θεραπεύσει» τις χρόνιες παθογένειες που εµφανίζονται στην επιλογή των προέδρων και των διευθυντικών στελεχών των δηµόσιων φορέων, αλλάζοντας τη µέχρι σήµερα ακολουθούµενη διαδικασία.

Οι επιτελείς του υπουργείου από καιρό επεξεργάζονται σχέδιο για την αξιολογική κρίση των υποψήφιων προέδρων και των γενικών διοικητών, συνδέοντας τον διορισµό και την παραµονή στη θέση µε την επίτευξη των στόχων απόδοσης του οργανισµού ή του νοµικού προσώπου. Ηδη µια σοβαρή προεργασία έχει γίνει από την πρώην γενική γραµµατέα και νυν υφυπουργό Βιβή Χαραλαµπογιάννη, η οποία έχει επισηµάνει όλα εκείνα τα σηµεία όπου ο γραφειοκρατικός µηχανισµός του ΑΣΕΠ αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες του δηµόσιου τοµέα σε στελεχιακό δυναµικό. Το ΑΣΕΠ χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισµό, περνώντας στην ψηφιακή εποχή, αλλά και ενίσχυση µε ειδικό επιστηµονικό προσωπικό, που να έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του µεταρρυθµιστικού σχεδίου. Ολες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν σε µία κατεύθυνση: Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη, είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά, να είναι ποιοτικότερες από το επίπεδο όπου προσφέρονται σήµερα. Το επόµενο, λοιπόν, σηµαντικό νοµοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως, θα αφορά τον τρόπο µε τον οποίον θα γίνεται από το 2024 η επιλογή των στελεχών του ∆ηµοσίου.

Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο ∆ηµόσιο µέσω ΑΣΕΠ, η καθιέρωση ενός νέου συστήµατος επιλογής προϊσταµένων και διοικήσεων φορέων, η εισαγωγή µιας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιµες ειδικότητες, ο εκσυγχρονισµός των πληροφοριακών συστηµάτων του ΑΣΕΠ και η εγκαθίδρυση ενός νέου συστήµατος επιλογής διοικήσεων φορέων του ∆ηµοσίου, µε τη δυνατότητα να παύονται, εφόσον κρίνονται αναποτελεσµατικές.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’e-ota’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/7