Μία από τις πολύ σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που προωθεί η κυβέρνηση -έχοντας απέναντί της τους κρατιστές, αλλά και µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας- αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας στη χώρα µας παραρτηµάτων αναγνωρισµένων ξένων πανεπιστηµίων.

Στο παρελθόν η επιχειρηµατολογία που διατυπωνόταν -και που επαναλαµβάνεται και σήµερα µε κάποιες άλλες αποχρώσεις- ήταν η αναβάθµιση της Παιδείας, η αύξηση των κονδυλίων κ.λπ. Το πανεπιστήµιο, ως χώρος προηγµένης µάθησης και παραγωγής εγκεφάλων, σε διάφορες επιστήµες, χρειάζεται πρώτιστα το ανθρώπινο επιστηµονικό δυναµικό. Το οποίο, καλώς ή κακώς, επωµίζεται και αυτό ανάλογο ή και βαρύτερο φορτίο ευθύνης για το αν η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα λειτουργεί όπως τα ιδρύµατα εκείνα την έλευση των οποίων δεν θέλει η εγχώρια πανεπιστηµιακή κοινότητα στην Ελλάδα.

Τόσο η Νέα ∆ηµοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ -µε κάποιους αστερίσκους αυτό- αλλά και ένα-δύο ακόµα κόµµατα, πλην των αριστερών κρατιστών, έχουν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστηµίων, µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επιπλέον, παλαιότερη δηµοσκόπηση είχε καταδείξει ότι η πλειονότητα της κοινωνίας τασσόταν υπέρ της ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµίων, δηλαδή κατά του κρατικού µονοπωλίου.

Πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι οι γονείς, οι οποίοι είναι ο έτερος σηµαντικός παράγων, που, πέραν των φοιτητών, ταλαιπωρούνται από τον τρόπο λειτουργίας µέχρι σήµερα των κρατικών πανεπιστηµίων, προσβλέπουν και σε κάποια άλλα ιδρύµατα. Σε ΑΕΙ, δηλαδή, των οποίων η λειτουργία θα είναι απρόσκοπτη και ταυτόσηµη µε εκείνη των ανάλογων ιδρυµάτων στην αλλοδαπή.

Εξυπακούεται -προς εφησυχασµό αριστερών κρατιστών και αριστερόστροφων πανεπιστηµιακών- ότι θα εξασφαλίζονται αυστηροί όροι λειτουργίας των µη κρατικών πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, µε βάση τους ελληνικούς νόµους, και θα διασφαλίζεται η ποιότητα των σπουδών σε αυτά, υπό τον έλεγχο της Πολιτείας.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 29/08/2023