Αλάτι και πιπέρι: Η απουσία Τσίπρα, το σενάριο με Κασσελάκη για είσοδο στη Βουλή και η συνάντηση με Ιερώνυμο
Η παρασκηνιακή στήλη της "Απογευματινής" της Κυριακής
Πριν πέσει... χιόνι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τα πολλά λευκά που εισέπραξε η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για αλλαγές στη σύνθεση του προεδρείου, µια παγωµάρα επικρατούσε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ακόµη και οι βουλευτές που στήριζαν τον Στ. Κασσελάκη προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου για να τον χειροκροτήσουν και, φυσικά, δεν έβρισκαν τίποτα το συναρπαστικό στην πρώτη του οµιλία.
Εν τω µεταξύ, βουλευτές από το µπλοκ των αντιφρονούντων, κάθε φορά που ο Στ. Κασσελάκης «πέταγε» και κάτι ξένο από τα ιδεώδη του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεφαν το βλέµµα τους προς τον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα, σαν να ήθελαν να του πουν «Τι µας έκανες». Εξυπνος, βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας, για να µη βρεθεί απολογούµενος στη διαδικασία που ακολούθησε κεκλεισµένων των θυρών, σηκώθηκε και την κοπάνησε, αξιοποιώντας το πεντάλεπτο διάλειµµα που υπήρξε, για να αποχωρήσουν από την αίθουσα της Γερουσίας οι δηµοσιογράφοι που είχαν εισέλθει νωρίτερα για να καλύψουν µόνο την οµιλία του Στ. Κασσελάκη. Ακόµη πιο τυχερός µέσα στην ατυχία του και ο Ν. Παππάς, διότι, εάν δεν είχε νοσήσει µε COVID, θα τα άκουγε αυτός για λογαριασµό του Αλ. Τσίπρα.
Σενάριο για βουλευτής
Επειδή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζουν εκ του ασφαλούς τη θεωρία πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και ανησυχεί µε την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός προσεύχεται να βρεθεί τρόπος να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ο «αυτοδηµιούργητος» ηγέτης της Αριστεράς.
Για να το πάµε και λίγο παραπέρα, επειδή µέχρι τώρα δεν ευοδώθηκε το σχέδιο µε τις παραιτήσεις των βουλευτών Επικρατείας του κόµµατος, ώστε ο Στ. Κασσελάκης να βρεθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου, µπορεί να υπάρξει λύση µέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών. ∆ηλαδή να στείλει στην Ευρωβουλή, µε καλύτερο εννοείται µισθό, κάποιον εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας και, εφόσον έχει διασφαλίσει προηγουµένως πως δεν θα διεκδικήσουν τη θέση του άλλοι επιλαχόντες, να ορκιστεί ο ίδιος βουλευτής. Το συγκεκριµένο σενάριο προϋποθέτει, φυσικά, ο νυν πρόεδρος του κόµµατος να µακροηµερεύσει, γιατί το φάντασµα της διάσπασης πλανάται πάνω από την Κουµουνδούρου.
Το ξεκαθάρισµα αρχίζει τώρα στην Κουµουνδούρου
Ο πάλαι ποτέ σύµβουλος στρατηγικού σχεδιασµού του Μεγάρου Μαξίµου επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα, Ν. Καρανίκας, φέρεται να έχει αναπτύξει προνοµιακές σχέσεις µε το επιτελείο του Στ. Κασσελάκη. Οχι µόνο τον υπερασπίζεται περισσότερο και από τον Π. Πολάκη, αλλά δίνει και γραµµή στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς πρέπει να αντιµετωπίσει όσους επιχειρούν να τον «απαξιώσουν».
Σύµφωνα µε τον Ν. Καρανίκα, ο Στ. Κασσελάκης δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασµούς της Οµπρέλας και των «53+», αλλά να αρχίσει να παίρνει κεφάλια, προχωρώντας σε διαγραφές όσων διαφωνούν µε τη γραµµή του κόµµατος ή συνεχίζουν το «αντάρτικο» εναντίον του µε προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπό του. Ηδη το πρώτο κεφάλι που θα ήθελε να δει να κόβεται από τη λαιµητόµο του πειθαρχικού οργάνου της Κουµουνδούρου είναι αυτό του Ν. Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Στ. Κασσελάκη «Μπέπε Γκρίλο» και «Τραµπ». Το εάν θα εισακουστεί θα φανεί τις επόµενες ηµέρες, καθώς το ξεκαθάρισµα τώρα αρχίζει.
Οι φήµες για Νίνα Κασιµάτη
Στο ταξίδι του στην Κύπρο ο Στ. Κασσελάκης συνοδευόταν από δύο βουλευτές του κόµµατός του: τον Ευ. Αποστολάκη και τη Ν. Κασιµάτη. Η παρουσία της τελευταίας σε αυτή την επίσκεψη συζητήθηκε έντονα, δεδοµένου ότι λίγες ηµέρες νωρίτερα είχε αντιδράσει δηµοσίως, επειδή «κάποιοι» µεθόδευσαν την αντικατάστασή της από το Συµβούλιο της Ευρώπης.
Μάλιστα, η ίδια είχε πει πως αυτή η εχθρική κίνηση εναντίον της συνιστά πολιτικό casus belli. Η αιχµή αυτή, όπως άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει και στην παρέµβασή της, δεν στρεφόταν εναντίον του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος όντως δεν είχε προσωπική εικόνα για το πώς επιχειρήθηκε η προσωρινή «εκπαραθύρωσή» της από το Συµβούλιο της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε και φέρεται να επικοινώνησε µαζί της, ζητώντας της να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στο µαρτυρικό νησί, όπου η βουλευτής του Πειραιά διατηρεί και καλές σχέσεις µε όλα τα κυπριακά κόµµατα και µε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο. Πάντως, οι πληροφορίες ότι µπορεί να της αναθέσει και τα καθήκοντα του Τοµέα Εξωτερικών του κόµµατος δεν επιβεβαιώνονται.
Συνάντηση µε Ιερώνυµο
Οταν ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εσωκοµµατικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάµεσα στις θέσεις που παρουσίασε ήταν και ο πλήρης διαχωρισµός κράτους - Εκκλησίας. Στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου δεν υπήρξε κάποια ανησυχία από την ηχηρή του παρέµβαση, ίσως επειδή και οι «άγιοι πατέρες» δεν περίµεναν να αποκτήσει δυναµική η υποψηφιότητά του και στο τέλος να κερδίσει την Ε. Αχτσιόγλου.
Τώρα, πλέον, µε την ιδιότητα του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τα πράγµατα είναι εντελώς διαφορετικά. Το προσεχές διάστηµα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί θεσµικά µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυµο, ώστε να του εκθέσει τις απόψεις του για το πώς βλέπει τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής