Απέναντι στους γνωστούς, αλλά και στους «αόρατους» εχθρούς του βρίσκεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγες μόνο ημέρες μετά την επκράτησή του στην ηγεσία του κόμματος. Οι γνωστοί εχθροί του δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι δεν θα αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα ακόμα κι αν αυτό απορρέει από μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία, όπως οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα και πριν από δύο ημέρες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την ψηφοφορία για την έγκριση του νέου προεδρείου του κόμματος στη Βουλή, όπου 16 «λευκά» μαύρισαν τα σύννεφα πάνω από το στρατηγείο του νέου προέδρου και αμφισβήτησαν τις επιλογές του. Την πρόταση Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως καταψήφισαν οι βουλευτές Κοντοτόλη, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου, Πέρκα, Τζούφη, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Ψυχογιός, Χαρίτσης, Μπάρκας, Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ, Αχτσιόγλου, Νοτοπούλου και Γεροβασίλη, με τις δύο τελευταίες, αν και ανήκουν στην τάση των προεδρικών, να διαφωνούν με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη σε ρόλο υπερσυντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου.

Πολλοί, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι πιο επικίνδυνοι είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται δίπλα του, που αποτελούν το στενό του περιβάλλον και οι οποίοι -ο καθένας με το δικό του στυλ- θέλουν να είναι χρήσιμοι στον νέο πρόεδρο.

Η αλήθεια είναι πως το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά ευάλωτο απέναντι στους συνεργάτες του, οι οποίοι, προφανώς καλοπροαίρετα, αλλά χωρίς πραγματική γνώση των εσωκομματικών ισορροπιών, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, τον εκθέτουν. Πρόσωπα που βρίσκονται στην επονομαζόμενη «ουδέτερη ζώνη» του ΣΥΡΙΖΑ λένε με νόημα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται τόσο στη Βουλή όσο και στο κόμμα έτοιμος να μάθει τα πάντα. Κινείται χωρίς κόμπλεξ, ρωτάει για όλα τα θέματα που δεν ξέρει, ενώ οι πρωτοβουλίες που παίρνει είναι στο πλαίσιο του «θεμιτού». Οι εντυπώσεις που άφησε στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα καλές, αφού, όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ξέρει ότι δεν ξέρει και κάνει ό,τι μπορεί για να μάθει γρήγορα».

Ο πιο χρήσιμος για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ωστόσο, από το δικό του επιτελείο υπάρχει ένας παραγκωνισμός -με ποδοσφαιρικούς όρους, «τζαρτζάρισμα»- για το ποιος θα φανεί ότι είναι ο πιο χρήσιμος. Ποιος θα τον ενημερώσει τελευταίος, ποιου την άποψη θα ακούσει, ποιος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω του. Εάν κάποιος λάβει υπόψη του ότι τα στελέχη που τον περιβάλλουν -εκτός από συγκεκριμένα- δεν έχουν εμπειρία του τι σημαίνει να βρίσκεσαι δίπλα στον πρόεδρο και να τον ενημερώνεις σωστά, δίνοντάς του μια αντικειμενική εικόνα των γεγονότων, να μην είσαι καχύποπτος με όλους και με όλα, τότε τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από αυτούς που τον στήριξαν. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προσπάθησαν να τον προστατεύσουν τόσο από τις εσωκομματικές επιθέσεις όσο και από κυβερνητικές πιέσεις. Μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, ο τρόπος που επιλέγουν να το κάνουν είναι εσωστρεφής και φοβικός. Γι’ αυτό πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ τους χαρακτηρίζουν «αόρατους εχθρούς», που τελικά όμως μπορούν να του δημιουργήσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα πράγματα δείχνουν ότι για την ώρα δεν αναμένεται κάτι σοβαρό και μεγάλο. Αλλωστε, στη συνεδρίαση που έκαναν επεσήμαναν ότι πρώτη στόχευση είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αμέσως μετά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διάσπαση του κόμματος.

Το «πολυπόθητο» Συνέδριο

Οι πληροφορίες λένε ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης προβλέπεται να μεταβεί στην Αμερική, όπου θα έχει επαφές και με την ελληνική Ομογένεια, και επιστρέφοντας θα παρουσιαστεί στον στρατό για να εκπληρώσει τη θητεία του. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι, από τη στιγμή που το συνέδριο του κόμματος δεν μπορεί να γίνει μέσα στο 2023, η καλύτερη περίοδος θα ήταν κάπου τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν ότι, τελικά, η πιο κατάλληλη περίοδος θα ήταν μετά τις ευρωεκλογές. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «Ομπρέλα» δείχνει τη διάθεση να αποκτήσει την κυριότητα του κόμματος, αφήνοντας τον νέο πρόεδρο χωρίς κόμμα.

Από την άλλη, οι πρώην «προεδρικοί» εμφανίζονται αισιόδοξοι και λένε ότι το κόμμα δεν θα περάσει στα χέρια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν, μάλιστα, ότι, παρά το άνοιγμα που έκανε η «Ομπρέλα» στην Εφη Αχτσιόγλου, η πρώην υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ενδώσει, καθώς πάντα έχει ως πρωταρχικό μέλημα -και σύμφωνα με τις δηλώσεις της- την ενότητα του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 7/10