Εντάξει, ας δεχθούμε πως την περίοδο που ζητούσε απολύσεις στο Δημόσιο και σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία για τους Έλληνες ήταν 24 ετών. Επίσης, είχε και τις μαύρες του, επειδή βρισκόταν σε συναισθηματική πίεση από μια σχέση που δεν οδηγούσε πουθενά και για αυτό έγραφε αρλούμπες στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. «Σήμερα, που είμαι 35 ετών, δεν είμαι ο Στέφανος της ηλικίας των 24 ετών», μας έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει τις ακραίες θέσεις του για την οικονομία και την εργασία. Κάνουμε αυτή την εισαγωγική επισήμανση, διότι χθες ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να δικαιολογήσει το «διαζύγιό» του με τον Τσακαλώτο, επιστράτευσε την επιχειρηματολογία του Πολάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής που ακολούθησε ως «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, μέχρι πρότινος τη «νοικοκυροσύνη» του Τσακαλώτου, που οδήγησε και τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, όπως και το περίφημο «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε, επαινούσε και ο ίδιος ο Κασσελάκης. Και διατύπωσε τη συγκεκριμένη θέση έχοντας την ίδια ηλικία. Εκτός και αν μέσα σε ελάχιστους μήνες έφτασε εξήντα ετών για να μην το θυμάται ή τσακώθηκε με τον Τάιλερ και την πλήρωσε ο Τσακαλώτος.

Με το ένα πόδι εκτός...

Χωρίς την Έφη Αχτσιόγλου θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ωραία Έφη φέρεται να έχει ενημερώσει το κόμμα για την απουσία της επικαλούμενη προσωπικές υποχρεώσεις της, ο απόηχος όμως της Κεντρικής Επιτροπής είναι αυτός που βαραίνει και καθόρισε την απουσία της. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα αρνητικά που καταλόγισε η επικεφαλής των «6+6» στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα. Καθώς δε τα βασικά θέματα του Εκτελεστικού Γραφείου θα είναι ο πολιτικός και οργανωτικός σχεδιασμός, προφανώς για την ίδια η θέση του παρατηρητή από απόσταση είναι προτιμότερη από το να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω.

Τα «παιxνίδια» με την «κυρία Έφη»

Επειδή ο Κασσελάκης, αλλά και η παρέα που τον πλαισιώνει, καθοδηγώντας τον σε παιδαριώδεις μηχανορραφίες και τακτικισμούς, δεν θέλουν να χρεωθούν τον «μουτζούρη» της διάλυσης του κόμματος, σκαρφίζονται κάθε φορά και ένα κόλπο για να δείξουν πως «η κόλαση είναι οι άλλοι ή η... άλλη». Στην προκειμένη περίπτωση η Αχτσιόγλου, την οποία, επειδή αντιλαμβάνονται ότι θα τους κουνήσει μαντίλι σύντομα, προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να ξεμπροστιάσουν προληπτικά, για να έχουν την επομένη να λένε πως «εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη, αλλά κάναμε τα πάντα για να συνεννοηθούμε μαζί της». Στη βάση αυτή της «προβοκατόρικης» τακτικής εντάσσεται και η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο δεν έχει και κανέναν αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά επειδή σε αυτό είναι μέλος η Αχτσιόγλου, οι «σατανικοί εγκέφαλοι» στο επιτελείο του Κασσελάκη τού είπαν να το συγκαλέσει για να «στριμώξουν» την Αχτσιόγλου. Η τελευταία πάντως, επειδή έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να τις ακυρώσει, φαίνεται ότι δεν θα τους κάνει την τιμή να συμμετάσχει.

Στέφανε πρόσεχε γιατί εκτίθεσαι

Σκληρή απάντηση, την οποία επικρότησε ο Αλέξης Χαρίτσης, στις δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη για το περίφημο «μαξιλάρι» του Ευκλείδη Τσακαλώτου έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, ζητώντας του να είναι πιο προσεκτικός και διαβαστερός ώστε να μην εκτίθεται… «Πρόεδρε, σήμερα είπες “δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το μαξιλάρι του κυρίου Τσακαλώτου”. Επίτρεψέ μου λοιπόν κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:
● Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή μάλιστα δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε παραδείγματος χάρη ο Γιάννης Στουρνάρας και προϋπέθετε νέο μνημόνιο.
● Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος και μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος. Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις να αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι και να μη δίνεις λαβή στη Νέα Δημοκρατία με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015- 2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα και είναι ιστορικό κεκτημένο και παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον».

Γκαζώνουν στο ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνει κανείς πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε μπαράζ αιχμηρών ανακοινώσεων εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο λόγος που όλοι «τρέχουν και δεν φτάνουν» είναι επειδή το προηγούμενο διάστημα τους «έβαλε γκάζια» ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας από όλους να γίνουν πιο παραγωγικοί στους τομείς ευθύνης που έχουν αναλάβει και κυρίως να μην απέχουν από τα πάνελ των ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών εκπομπών. «Να βγαίνετε όλοι και παντού», ήταν το μήνυμά του. Προφανώς αυτή η στρατηγική έρχεται ως συμπλήρωμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση της εικόνας του κόμματος, σε μια συγκυρία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθίζηση. Αλλά επειδή δεν αρκεί μόνο να έχεις αέρα στα πανιά σου, ο Ανδρουλάκης ζητάει να τραβάνε όλοι κουπί στην ίδια ρότα.

* Στους κύκλους της επικοινωνιακής και διαφημιστικής αγοράς σχολιάστηκε έντονα η «ακατανόητη» παρέμβαση του Γ. Λούλη υπέρ του Στ. Κασσελάκη, την οποία συνδύασε και με εγκωμιαστικά σχόλια για την καθαρότητα της στρατηγικής σκέψης του Ν. Παππά, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βγαίνει στα κανάλια περισσότερες φορές και από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δ. Αυγέρη. Λες και έχει πάρει πάνω του την υπόθεση του κόμματος, λειτουργώντας ως νούμερο δύο του Κασσελάκη. Τώρα που έχει εισπράξει και τα εύσημα από τον Λούλη, ποιος τον πιάνει τον Παππά. Άντε και στο συνέδριο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, κάτι που ήθελε και στο παρελθόν, αλλά τον έφαγαν η Ρ. Σβίγκου και οι περιπέτειές του με τον Χ. Καλογρίτσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή