Ο Στέφανος Κασσελάκης μια χαρά χειρίζεται την ελληνική γλώσσα. Απλώς όταν πετάξει και καμιά μπαρούφα, όπως αυτή πως είναι κρατίδιο των Τούρκων τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, είναι επειδή δεν ξέρει καλά τα θέματα, όχι επειδή τα μπουρδουκλώνει με τα αμερικανικά.

Δηλαδή δεν διαθέτει στοιχειώδη γνώση των σοβαρών εθνικών υποθέσεων της χώρας. Κάνουμε αυτή την επισήμανση, διότι μέχρι τώρα τις σοβαρές πολιτικές του γκάφες επιχειρεί να τις δικαιολογήσει με το να επικαλείται τη δυσκολία που έχει να ακριβολογεί, επειδή τάχα μου προέρχεται από την κοινότητα των Ελλήνων της διασποράς. Όμως πώς γίνεται να είναι πάντα ετοιμόλογος όταν θέλει να κατατροπώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους; Εκεί που το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι εντελώς ρηχό, φτηνό και επιφανειακό, ο ίδιος όχι μόνο αποδεικνύεται μανούλα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά πετάει και ατάκες λαϊκές, δείχνοντας ότι δεν είναι για το «αλλοδαπών».

Οι σαμπάνιες και ο φόβος του απροόπτου

Ο λόγος που δεν ανοίγουν σαμπάνιες στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, επειδή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κατοχυρώνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στον πολιτικό χάρτη της χώρας, πίσω από τη ΝΔ, είναι επειδή τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στον Περισσό αντιλαμβάνονται πως η άνοδός τους αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή και για αυτό περιμένουν τις επόμενες μετρήσεις για να κάνουν «εκλογικό ταμείο». Δηλαδή θα αξιολογήσουν την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα εφόσον προηγουμένως ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αν στο πεδίο της πρόθεσης ψήφου καταγραφούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις με θετικό πρόσημο οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης επάνω στη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο της Αριστεράς υπό την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα της, τότε μπορεί να μείνουν με τη χαρά στα δόντια τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Γιατί εκεί που έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και κέρδιζαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, μπορεί με την εμφάνιση ενός νέου αριστερού σχήματος να περιοριστούν οι διαρροές ψηφοφόρων προς Χαριλάου Τρικούπη και Περισσό.

Τι περιμένει να κάνει ο... Γαβριήλ

Στην παρούσα συγκυρία ο Γ. Σακελλαρίδης δεν σκοπεύει να εμπλακεί στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος να αναλάβει κάποιο υπεύθυνο πόστο στον νέο πολιτικό φορέα που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ε. Αχτσιόγλου σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Ομπρέλας του Ε. Τσακαλώτου, μετά την αποχώρησή της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σακελλαρίδης, που παραμένει στο think tank «Έτερον» του επιχειρηματία Δ. Μάρη, το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τους πρώην συντρόφους του, που ετοιμάζονται για ηρωική έξοδο, είναι να τους προσφέρει «επικοινωνιακή στήριξη» στο νέο εγχείρημά τους.

Η... τέλεια αφορμή για επαναπατρισμούς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να οργανώσει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο μια συνδιάσκεψη με θέμα τις ιστορικές προκλήσεις της Κεντροαριστεράς απέναντι στον κίνδυνο της «γαλάζιας» μονοκρατορίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως αυτή η εκδήλωση, εφόσον υλοποιηθεί, να είναι η τέλεια αφορμή προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τις πόρτες προς τα «απολωλότα» πρόβατα του κόμματος. Δηλαδή τα εκατοντάδες μικρομεσαία στελέχη της παράταξης που τα προηγούμενα χρόνια «αυτομόλησαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, που πλέον είδαν πως δεν τους βγήκε σε καλό η επιλογή τους αυτή, θέλουν να επιστρέψουν στην «πατρογονική» τους εστία.

Καλώς ήρθατε στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Γιώργος Τσολιάς, παλαιό στέλεχος του τομέα κινητοποιήσεων της Χαριλάου Τρικούπη και φανατικός υποστηρικτής του Ν. Ανδρουλάκη από την περίοδο που ο τελευταίος διεκδικούσε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο «Κάραβελ», δηλώνοντας -σε όσους τον ρωτούν τι κάνει- πως έχει αναλάβει το γραφείο εξυπηρέτησης των «παλιννοστούντων». Και ενώ όλοι καταλάβαιναν ότι μπορεί να ασχολείται με την ομογένεια του εξωτερικού που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος αμέσως μετά τους εξηγούσε ότι διαχειρίζεται την επιστροφή αυτών που τα προηγούμενα χρόνια «ξενιτεύτηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το δικαίωμα της πρωτιάς

Δεν ξέρουμε κατά πόσον ισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μη θέλει επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έχει θέσει τέτοιο βέτο, είναι βέβαιο πως στο τέλος δεν θα του περάσει. Ακόμη και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες προβλήθηκε ως το πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί του νέου κόμματος, φέρεται να αναγνωρίζει το δικαίωμα της πρωτιάς στην Αχτσιόγλου. Όλα αυτά είναι πλέον θέμα χρόνου να αποσαφηνιστούν.

* Αυτοί που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες για το εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές θα καταφέρουν να τα πάνε καλά και να εισέλθουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωποι ενός γνήσιου αριστερού κόμματος. Όμως όσο βλέπουν πως για την έξοδό τους από το κόμμα κάνει αρνητικές προβλέψεις ο Ευάγγελος Αντώναρος τόσο ανεβαίνει το ηθικό τους και αυξάνεται η αισιοδοξία τους. Εφόσον ο Ευ. Αντώναρος τους εμφανίζει ως αποτυχημένους, γράφοντας πως δεν θα πιάσουν ούτε 1% στις εθνικές εκλογές, είναι σίγουροι πως θα τα πάνε περίφημα, αφού μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος πολιτικός και αναλυτής δεν έχει πέσει ποτέ μέσα στις εκτιμήσεις του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή