Στα µέσα Νοεµβρίου ο πρωθυπουργός συµµετείχε σε πάνελ µε θέµα τον ελληνικό τουρισµό και προέβη σε έναν «χρησµό» για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τον... προβληµατισµό του για το πόσο θα συνεχίσει να είναι αξιωµατική αντιπολίτευση. Η πρόβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν άργησε να επιβεβαιωθεί από τις δηµοσκοπήσεις που ακολούθησαν, στις οποίες η εσωτερική περιδίνηση στο κόµµα της Κουµουνδούρου αποτυπώνεται εµφατικά, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ελεύθερη πτώση, έχοντας αποµακρυνθεί από κάθε προοπτική εξουσίας, καταλαµβάνοντας την τρίτη θέση στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, και µε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη για πρώτη φορά µετά το 2012 να τερµατίζει δεύτερο. 
                                   
«Είδα τον Σωκράτη Φάµελλο ιδιαιτέρως επιθετικό σήµερα. Η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη µε τις δηµοσκοπικές σας επιδόσεις. ∆ιερωτώµαι εάν αυτό έχει να κάνει µε το γεγονός πως σήµερα στη συζήτηση βρίσκονται µε το ζόρι οι µισοί βουλευτές σας. Κινδυνεύετε να γίνετε κόµµα Black Friday, µείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι», σηµείωσε δηκτικά από το βήµα της Βουλής ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Τετάρτης.

Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικοί συσχετισµοί και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαµορφώνεται έχουν έναν ξεκάθαρο νικητή και έναν ηττηµένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις πιέσεις που προκαλεί το κύµα ακρίβειας το οποίο ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια, παραµένει αναµφισβήτητα κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, αυτό µαρτυρούν και οι προσωπικοί δείκτες στις µετρήσεις, όπου παρουσιάζει χαοτική διαφορά ανάµεσα στους αρχηγούς των κοµµάτων. Στο Μαξίµου επικρατεί ικανοποίηση για την πρωτιά στις µετρήσεις, που εκλαµβάνονται ως «ψήφος εµπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου µετά το φθοροποιό πρώτο τρίµηνο της δεύτερης θητείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτύχει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο του Κέντρου και στο επιτελείο του έχουν αντιληφθεί πως το «κλειδί» είναι η συνέχιση των µεταρρυθµίσεων. Παράλληλα, η θετική πορεία της οικονοµίας ευνοεί τη λήψη µέτρων στήριξης για την προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Από την άλλη, ο χαµένος των δηµοσκοπήσεων δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, που µετά τη διάσπαση έχει απολέσει το µεγαλύτερο µέρος της δυναµικής του, µε τις διαρροές ψηφοφόρων, τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το ΚΚΕ, να είναι τροµακτικές, ενώ σε µικρότερο ποσοστό ανιχνεύονται ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που κατευθύνονται προς τη Ν.∆. Στο στρατόπεδο της νέας ηγετικής οµάδας της Κουµουνδούρου, αυτό το οποίο προκαλεί µεγάλο προβληµατισµό είναι οι χαµηλές επιδόσεις Κασσελάκη στη δηµοφιλία και την αποδοχή ακόµα και εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον νέο αρχηγό να καταλαµβάνει χαµηλά ποσοστά στον δείκτη εµπιστοσύνης, ενάντια στις προσδοκίες. Η διαπίστωση που κυριαρχεί είναι ότι το «φαινόµενο» που θα κέρδιζε τον Μητσοτάκη είναι τέταρτο στις δηµοσκοπήσεις.   

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 25/11