Σήμερα το βράδυ κατατίθεται πιθανότατα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα αποσαφηνίζεται ότι ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, εφόσον προσφύγει στην ΑΑΔΕ και ζητήσει να γίνει έλεγχος στα βιβλία του. Πρόκειται για μια κίνηση ματ, που αφαιρεί τα σημαντικότερα επιχειρήματα απ’ όσους διαμαρτύρονται. Ως γνωστόν, η πρόβλεψη αυτή υπήρχε δειλά και στο αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου: ήταν η λέξη «ιδίως», στην οποία αναφερόταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης όταν μιλούσε για το μαχητό του τεκμηρίου. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο διατυπώθηκαν περισσότερα από 2.600 σχόλια με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται χθες όλη μέρα τα συγκεκριμένα σχόλια. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, οι όποιες αλλαγές θα «κλειδώσουν» σε μια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Επιπλέον πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα βελτιωθεί το σύστημα των προσαυξήσεων λόγω του τζίρου και θα υπάρξουν μέριμνες και εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες. Σε γενικές γραμμές, ο Κωστής Χατζηδάκης από την πρώτη στιγμή δείχνει διάθεση συνεννόησης όταν αντιλαμβάνεται την ορθότητα των αιτημάτων.

Tι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»

Η σημαντική αλλαγή στο φορολογικό (που κατατίθεται απόψε)…

– Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότατα σήμερα το βράδυ θα αποσαφηνίζεται ότι ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, εφόσον προσφύγει στην ΑΑΔΕ και ζητήσει να γίνει έλεγχος στα βιβλία του. Είναι μια κίνηση ματ, που αφαιρεί τα σημαντικότερα επιχειρήματα απ’ όσους διαμαρτύρονται. Ως γνωστόν, η πρόβλεψη αυτή υπήρχε δειλά και στο αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου -ήταν η μαγική λέξη «ιδίως», στην οποία αναφερόταν ο υπουργός Χατζηδάκης όταν μιλούσε για το μαχητό του τεκμηρίου-, αλλά πλέον αποσαφηνίζεται ρητώς για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.

…και τα 2.600 σχόλια της διαβούλευσης

– Τελικά στη διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο διατυπώθηκαν περισσότερα από 2.600 σχόλια και χθες όλη μέρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν τα σχόλια αυτά. Όπως με πληροφορεί μια αξιόπιστη πηγή που διαθέτω στο υπουργείο του Κωστή, οι όποιες αλλαγές θα «κλειδώσουν» σε μια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, πρέπει να θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι θα βελτιωθεί το σύστημα των προσαυξήσεων λόγω του τζίρου και θα υπάρξουν μέριμνες και εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες (λ.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, κυλικεία κ.λπ.). Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Χατζηδάκης από την πρώτη στιγμή (αλλά και διαχρονικά) δείχνει διάθεση συνεννόησης όταν αντιλαμβάνεται την ορθότητα των αιτημάτων.