Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που κόντεψε να… ραγίσει τις παλάμες του, χειροκροτώντας παθιασμένα τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος με την ενθουσιώδη στάση του προσπαθούσε να βάλει στο κλίμα της αποθεωτικής αντιμετώπισης των λεγομένων του αρχηγού και τους άλλους συναδέλφους του, που τον παρακολουθούσαν κάπως «μουδιασμένοι» και «απορημένοι» με αυτά που έλεγε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ν. Παππάς έδειχνε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους το αποθεωτικό χειροκρότημα προς τιμή του Στέφανου Κασσελάκη, θέλοντας με τον τρόπο του να τον τονώσει ψυχολογικά.

«Ψηφίζουν» ΠΑΣΟΚ, χωρίς Ανδρουλάκη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη εκλογική απήχηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης υστερεί σημαντικά σε επίπεδο δημοφιλίας είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου αποδίδουν τη χαμηλή δημοτικότητά του στον «αποκλεισμό» του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν τον προβάλλουν όσο τον Στέφανο Κασσελάκη, που -ενώ παίζει «παντού»- εντούτοις έχει καταφέρει να μην τον παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά. Σύμφωνα με το επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη, εάν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προέβαλαν με μεγαλύτερη ζέση το ΠΑΣΟΚ και τη δραστηριότητα του προέδρου του κόμματος, ίσως η εικόνα να ήταν εντελώς διαφορετική…

Τα «Pumarro» εκδικούνται τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκεί, στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, οι δράσεις του οποίου χρηματοδοτούνται απ’ τα κομματικά ταμεία της Κουμουνδούρου, πάνε φιρί φιρί να το φάνε το κεφάλι τους. Στις αρχές της εβδομάδας, στον Πολυχώρο Σπούτνικ, οργάνωσαν μια εκδήλωση με θέμα «Αντιδιανοουμενισμός ή το μίσος για την επιστήμη και τη θεωρία: Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια συζήτηση που εξελίχθηκε σε αποδοκιμασία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο επίκεντρο της κριτικής των ομιλητών βρέθηκε η επίμαχη αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου χαρακτήριζε «Pumarro και σάλτσες» τις θεωρητικές αναλύσεις που διεξάγονταν στο κόμμα τα προηγούμενα χρόνια. Στην εκδήλωση, προβλήθηκε ως παράδειγμα ακροδεξιού, λαϊκιστικού και αντι-πολιτικού ύφους βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη περί «Pumarro», καθώς επίσης και κάποιες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη περί «θολοκουλτουριάρηδων», ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς επιχειρήθηκε να στιγματιστεί και ως «εχθρός» της επιστήμης μέσα από τις μπηχτές που άφησε εναντίον του ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που συμμετείχε στο πάνελ. Μάλιστα, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα, που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει στη συγκεκριμένη θέση μέχρι να απολυθεί, στην τοποθέτησή της παρουσίασε τον Στέφανο Κασσελάκη ως πολέμιο της διανόησης.

«Υπερκυρίαρxος» Κυριάκος στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Μetron Αnalysis, Στράτο Φαναρά, η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον εκλογικό χάρτη της χώρας ως η πολιτική δύναμη του «υπερκυρίαρχου» κόμματος, κάτι ασυνήθιστο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πλέον βρίσκονται σε φάση «δομικής κρίσης».

Το γεγονός, δε, πως στο ερώτημα «ποιος αρχηγός είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία της χώρας» οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Μητσοτάκη με ποσοστά άνω του 45% είναι, αν μη τι άλλο, δηλωτικό και της ατομικής του κυριαρχίας στην εκλογική βάση της κοινωνίας. Όταν στο ίδιο ερώτημα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για τη «δεύτερη θέση του καταλληλότερου», σε ποσοστά της τάξεως του 5%, αυτό θα πρέπει να τους προβληματίσει.

Ένας γκουρού και οι αδαείς

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την ψευδαίσθηση πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι αδαείς για το πώς δουλεύει η αγορά και το επιχειρείν, με αποτέλεσμα στις ομιλίες του να παρουσιάζει ως «πρωτοπορία» τις γνώσεις που διαθέτει στον συγκεκριμένο τομέα. Στη συνεδρίαση της ΚΟ εμφανίστηκε ως «εγγυητής» της γνώσης της αγοράς, υπαινισσόμενος πως μέχρι τώρα το κόμμα δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα, «αλλά τώρα οι αντίπαλοί μας θα αντιληφθούν πως ξέρουμε και εμείς από επιχειρήσεις», όπως ανέφερε. Αν νομίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν διαθέτει «τεχνογνωσία» στο μέτωπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή δεν έχει στις τάξεις του στελέχη που να παίζουν στα δάχτυλα την «αγορά», ας ρωτήσει τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, και όσους ο τελευταίος εμπιστευόταν, για να φέρουν σε πέρας τέτοιου είδους αποστολές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή