Προετοιµασία για τις ευρωεκλογές ξεκίνησε η Χαριλάου Τρικούπη µετά και την απόφαση της κυβέρνησης να µην αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και να διατηρηθεί ολόκληρη η επικράτεια ως µια ενιαία περιφέρεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας κατά νου και το παράδειγµα του Χάρη ∆ούκα, θεωρεί ότι τα ποσοστά του κόµµατος θα εξαρτηθούν όχι µόνο από το γενικότερο πολιτικό κλίµα, αλλά και από την απήχηση του ψηφοδελτίου. Αν, δηλαδή, ισχυρά ονόµατα, µε ευρύτερη επιρροή, θα πλαισιώσουν τη λίστα του ΠΑΣΟΚ.

Από τη στιγµή που τα δηµοσκοπικά ποσοστά του κόµµατος ανεβαίνουν, είναι προφανές ότι η διαθεσιµότητα των προσώπων αυξάνεται, πολύ περισσότερο από το ενδεχόµενο το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει τέσσερις ή και πέντε ευρωβουλευτές. Ο ανοµολόγητος πήχυς, άλλωστε, είναι το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει ή και να φτάσει το 20%.

Με βάση τα έως τώρα δεδοµένα, η πλέον σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του Ανδρέα Σπυρόπουλου, γραµµατέα του κόµµατος και στενότερου συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ανανέωση της θητείας του θα επιδιώξει να διεκδικήσει και ο Νίκος Παπανδρέου, παρότι οι σχέσεις του µε τη Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά µε τον κ. Ανδρουλάκη είναι από ψυχρές έως ανύπαρκτες. Το λεγόµενο «παπανδρεϊκό µπλοκ» θα µπορούσε να εκπροσωπήσει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης, το όνοµα του οποίου κυκλοφορεί ευρέως. Ο κ. Σαχινίδης είναι από τα πρόσωπα µε απήχηση όχι µόνο στα στελέχη µε αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και ευρύτερα. Ενα άλλο όνοµα που ακούγεται είναι αυτό του καθηγητή Ηλία Κικίλια, πρώην διοικητή του ΟΑΕ∆ και από τα στελέχη που έχουν συµβάλει στο προεκλογικό πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ.

Στην πιθανή λίστα των υποψηφίων συγκαταλέγεται ο γνωστός δηµοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ Βασίλης Σκουντής, ο οποίος έχει προσωπική επαφή µε τον κ. Ανδρουλάκη. Το ίδιο ισχύει και για την Ελένη Χρονοπούλου, η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες και έχει εµπειρία από τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσµοί. Στους διαδρόµους της Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορούν και άλλα ονόµατα, ανάµεσα σε αυτά και του γνωστού δηµοσιογράφου Χρήστου Κούτρα, στον οποίο λέγεται πως έχει γίνει κρούση να είναι υποψήφιος, του δικηγόρου Παναγιώτη Γκανιάτσου κ.ά.

Επιπλέον, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή φέρεται να έχει εκφράσει και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 2/12