Οι ''διχόνοι'' κληρονόμοι, ο Μπαμπινιώτης και το άσμα του Αγγελόπουλου

Ο αείμνηστος Μανώλης Αγγελόπουλος, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, είχε ερμηνεύσει ένα δημοτικό τραγούδι, άγνωστου στιχουργού αλλά διαδεδομένο από στόμα σε στόμα στα ελληνικά πανηγύρια, που περιέγραφε τα «μπερδέματα» που προκάλεσε ένας πατέρας, μοιράζοντας την κληρονομιά στα παιδιά του και το μόνο που κατάφερε ήταν να σπείρει διχόνοια.

Μάλιστα, σε αυτό το δημοτικό τραγούδι υπάρχει και μια λέξη, που ούτε ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δεν την έχει πάρει χαμπάρι για να τη συμπεριλάβει στα λεξικά του. Καθηγητής γαρ, ίσως δεν ήθελε να υποβιβάσει το αριστοκρατικό και ευγενές μέγεθος της προσωπικότητάς του με το να δώσει «γλωσσική νομιμοποίηση», ερευνώντας λέξεις προερχόμενες από τη «δημοτικολαϊκούρα» των άξεστων χωριατών της επαρχίας. Το συγκεκριμένο δημοτικό άσμα αναφέρεται στους «διχόνους» κληρονόμους. «Πατέρα, μας μεγάλωσες με πίκρες και με πόνους και τώρα που μας πάντρεψες μας έκανες διχόνους. Το έχουμε παράπονο, πατέρα από εσένα, γιατί τα παλιοχώραφα μας τα έχεις μπερδεμένα», είναι οι στίχοι του συγκεκριμένου δημοτικού τραγουδιού.

Ανακάλεσα στη μνήμη μου το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί ταιριάζει γάντι με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο «πατερούλης» της Αριστεράς, Α. Τσίπρας, με τη στάση του κατάφερε να προκαλέσει διχόνοια και σπαραγμό στο κόμμα, αφήνοντας τους πολιτικούς του κληρονόμους να βγάζουν τα μάτια τους. Και τώρα, που πήρε χαμπάρι πως τα «παλιοχώραφα» τα μοίρασε μπερδεμένα, προσπαθεί από τη Ρώμη να τους στείλει μηνύματα, ώστε να είναι «μονοιασμένοι», «αγαπημένοι» και να μη «μαλώνουν». Απομένει να δούμε εάν στο τέλος θα τους αποκηρύξει όλους και θα πάρει πίσω ό,τι τους άφησε να μοιραστούν.

Ο Κασσελάκης επιμένει όπως ο Τραμπ

Αν ζούσε ο αείμνηστος Νίκος Ξανθόπουλος και έβλεπε τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, είναι βέβαιο πως θα έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ήταν πάντα δραστήριος μέχρι τα στερνά του βίου του, γράφοντας: «Βρε μπαγάσα, τέτοια παράσταση δεν έδινα ούτε εγώ στις ταινίες που έκανα με τη Μάρθα Βούρτση». Εκεί που ο φίλος μου ο Αντώνης Σρόιτερ τον ρωτούσε τι θα κάνει εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στις ευρωεκλογές, δηλαδή εάν θα αναλάβει τις ευθύνες του για την ήττα και θα πάει στο σπίτι του, αφού στην αρχή επικαλέστηκε την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, που έχασε τις προεδρικές εκλογές, αλλά συνεχίζει απτόητος να διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ, στη συνέχεια πήγε την κουβέντα στην «κλάψα» μήπως και συγκινήσει την κοινή γνώμη, παριστάνοντας το «αγνό» και «αθώο» παιδί της πολιτικής, που δεν έχει πειράξει κανέναν για να έχει άδοξο τέλος σε αυτό που ανέλαβε να κάνει. «Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, είμαι στην πατρίδα μου, δεν έχω πειράξει κανέναν, είμαι εδώ για να προσφέρω… Δεν θα έχω τύψεις ό,τι και να συμβεί…», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πώς θα πάει... ο Ερντογάν στη Θράκη

Εδώ και μία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δέχεται ερωτήσεις για το εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Πέμπτη, και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί και στη Θράκη. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση», απάντησε και χθες ο Παύλος Μαρινάκης, εντελώς αόριστα, διότι στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να εξηγήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει ή όχι στον κ. Ερντογάν να μεταβεί στη Θράκη. Το επισημαίνουμε αυτό, διότι εφόσον ο ίδιος δεν δέχεται ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για μια τέτοια επίσκεψη, τουλάχιστον να μην αφήνει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα πάει στη Θράκη ή όχι. Θα μου πείτε, δεν φταίει ο Π. Μαρινάκης για τις απαντήσεις που δίνει, αλλά οι δημοσιογράφοι που δεν τον ρωτάνε «όπως πρέπει».

Για αντίδωρο εις Παρισίους

Την περασμένη Κυριακή σε ορθόδοξη εκκλησία του Παρισιού εθεάθη ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσακος, μετά της συντρόφου του, να «παίρνει αντίδωρο» από τους ιερείς έχοντας προηγουμένως παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Για όσους μπορεί να μη γνωρίζουν τι γυρεύει ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Γαλλία, η απάντηση είναι πως έχει αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO που έχει έδρα το Παρίσι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο πρώην υπουργός επιστρέφει στη διπλωματία και υπό την ευθύνη του θα είναι θέματα όπως ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα, η προστασία της Αγίας Σοφίας και άλλα ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας.

Οι βουλευτές σε δράση

Ο κύκλος των συναντήσεων άνοιξε στις αρχές Νοεμβρίου (8/11) με ενημέρωση των βουλευτών από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το Κτηματολόγιο. Συνεχίστηκε με διεξοδική ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και τους υφυπουργούς Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, σε δύο συναντήσεις, στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή και στις 28 στο κόμμα, για θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Ακολούθησε στις 29 Νοεμβρίου ενημέρωση για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τον υπουργό Γεώργιο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα. Και την ίδια μέρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καταστούν οι βουλευτές ενεργά συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές των κυβερνητικών πολιτικών, μεταφέροντας στα μέλη της κυβέρνησης τη φωνή των τοπικών κοινωνιών», υποστηρίζει ο Σταύρος Καλαφάτης. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 5/12