Η... άγρια ζωή και ο Βενιζέλος
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Γιώργο Κουβαρά σχετικά με την κρίσιμη περίοδο 2010-2015, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα του «λεγόμενου και φερόμενου δημοσίου χρέους». Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε απευθείας προς τον πρωθυπουργό με το άνοιγμα της Βουλής, επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με τις συνθήκες «ιδιότυπης μυστικότητας που παραπέμπουν σε συνθήκες παρανομίας», υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις Βενιζέλου - Σόιμπλε συνιστούν από μόνες τους λόγο αποκήρυξης του «φερόμενου δημοσίου χρέους». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας με δηλώσεις της στο περιστύλιο της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συνέντευξη του κ. Βενιζέλου αποτελεί μια πάρα πολύ αποκαλυπτική τοποθέτηση, ένα ντοκουμέντο ιστορικό, οικονομικό και πολιτικό, στο οποίο μπορεί να βασιστούν ακόμη πιο ισχυρά επιχειρήματα αποκήρυξης του δημοσίου χρέους. Ρωτώ τον πρωθυπουργό αν γνωρίζει αυτά τα οποία δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος και αν τα έχει αξιοποιήσει ή αν θα τα αξιοποιήσει, ή αν θα συνεχίσει να αποπληρώνει με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και των αγέννητων παιδιών ένα χρέος το οποίο πρέπει να αποκηρυχθεί».

Ο καημός της Ευρώπης


Στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, μπήκε στο τριπάκι να αξιολογήσει ως σοβαρή την πρόταση για ένταξη του κόμματος στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μιλώντας στον Σκάι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί συνολικά στο συνέδριο. Δεν την υποστηρίζω, θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη η επιλογή ενίσχυσης της ευρωομάδας της Αριστεράς, ώστε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική συνεργασία της ισχυρής Αριστεράς με τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που το έχουμε πράξει ήδη. Δεν είναι ωστόσο αμελητέα πρόταση γιατί ούτως ή άλλως τον δίαυλο συνεργασίας με όλα τα προοδευτικά ρεύματα τον έχουμε ανοίξει στην Ευρώπη».


Οι πολλοί κοκόροι της Κουμουνδούρου


Ήθελα να ήξερα, εκεί στην Κουμουνδούρου ο καθένας κάνει του κεφαλιού του ή δεν υπάρχει ένα επίπεδο στοιχειώδους επικοινωνίας ανάμεσά τους, ώστε να μη χρειάζεται για το ίδιο θέμα να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές δηλώσεις-ανακοινώσεις. Χθες το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου μοίρασε για το θέμα της ακρίβειας δήλωση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσσελάκη, στη συνέχεια δήλωση της εκπροσώπου Τύπου, Δώρας Αυγέρη, αμέσως μετά του τομεάρχη Οικονομικών, Νίκου Παππά, και καπάκι της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος, Θεοδώρας Τζάκρη. Ποιος να πρω τοπαίξει πού και ποιον να προβάλουμε; Υποτίθεται πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, ποιος ο λό γος στη συνέχεια να έχουμε ένα μπαράζ φλύαρων ανακοινώσεων για το ίδιο θέμα από τρία διαφο ρετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν τους κάλυψε ο πρόεδρος του κόμματος με την παρέμβασή του;


Μια φούσκα και μισή χωρίς τον Ανδρουλάκη



Τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών οι Γ. Ραγκούσης, Κ. Ζαχαριάδης και Θ. Θεοχαρόπουλος, που εισηγούνται στον Στέφανο Κασσελάκη να υποβάλει αίτημα για ένταξη του κόμματος στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ίσως δεν έχουν κατά νου πως μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να έχει και την έγκριση ή τουλάχιστον τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στην Ελλάδα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπεί θεσμικά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε σχέση με τη δυνατότητα ένταξης στην ίδια πολιτική οικογένεια ενός νέου κομματικού φορέα. Εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ βάλει «βέτο» διά του Ν. Ανδρουλάκη, εξηγώντας στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων πως στην Ελλάδα «εμείς είμαστε οι ιστορικοί εκφραστές του χώρου και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», τότε η όλη «κουβέντα» θα αποδειχθεί ένας επικοινωνιακός φραμπαλάς δίχως βάση αληθείας.

Στον δρόμο για το κόμμα


Με γοργούς ρυθμούς κινείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να δρομολογήσει τις απαραίτητες οργανωτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν κομματική οντότητα στο εγχείρημά της. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών της Νέας Αριστεράς από όλη την Ελλάδα, ώστε να οριστεί ο οδικός χάρτης για την προετοιμασία της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος τον Φεβρουάριο. Η σχετική εσωκομματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με ομιλία του προέδρου της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση της πρότασης για τον οδικό χάρτη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς, Νάσο Ηλιόπουλο. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ έδωσε απαντήσεις στα σενάρια που τον φέρουν να ετοιμάζει ηρωική απόδραση το προσεχές διάστημα, ώστε να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. «Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα», ανέφερε με νόημα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11 Ιανουαρίου