«Ποδαρικό» στη Βουλή με την επιστολική ψήφο - Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των κομμάτων
Με τις διατάξεις δίνεται δυνατότητα καθολικής άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος µε επιστολική ψήφο, χωρίς περιορισµούς, είτε εντός είτε εκτός επικρατείας.
Η πρώτη νοµοθετική µάχη για το 2024 αναµένεται την Τρίτη, οπότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν ποδαρικό και θα τοποθετηθούν επί του νοµοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.
Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, η Νίκη Κεραµέως παρουσίασε τα βασικά σηµεία του νοµοσχεδίου, που, µόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρµόδια επιτροπή, θα εισαχθεί στην Ολοµέλεια τη ∆ευτέρα για µια τριήµερη διεξοδική συζήτηση µέχρι και την Τετάρτη, ενώ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η συζήτηση που θα διεξαχθεί θα είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Με τις διατάξεις δίνεται δυνατότητα καθολικής άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος µε επιστολική ψήφο, χωρίς περιορισµούς, είτε εντός είτε εκτός επικρατείας. Αυτό αποτελεί και την αιχµή του δόρατος για τα κόµµατα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν αντίθετα στην πρόβλεψη πως ειδικά για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό την ηµέρα των εκλογών, η επιστολική ψήφος αποτελεί τον µοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος, καθώς ειδικά για τις ευρωεκλογές και τις περιπτώσεις διεξαγωγής εθνικών δηµοψηφισµάτων δεν θα δηµιουργηθούν εκλογικά τµήµατα στο εξωτερικό. Κόκκινη γραµµή είναι, επίσης, οι λεπτοµέρειες για τις εγγυήσεις σε σχέση µε το αδιάβλητο της διαδικασίας και την τήρηση της µυστικότητας, κυρίως λόγω της εµπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη µεταφορά της επιστολικής ψήφου.
Ολοι, πάντως, στα τραπεζάκια της αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές είναι προάγγελος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Μόνο που για ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα απαιτηθεί η ειδική πλειοψηφία που επιβάλλει το Σύνταγµα.
*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά