Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη μεθοδική δουλειά του Λυκουρέντζου στον ΕΛΓΑ - Τι προέκυψε από το μίνι υπουργικό για τους αγρότες
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη κατέληξαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα, θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά κυρίως όσα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση
Mε κεντρικό θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, διευρυμένη σύσκεψη -ή αλλιώς ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο- υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στόχος του μίνι Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, ήταν να υπάρξει συντονισμός της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη σύσκεψη αυτή, προέκυψε πως τα αιτήματα των αγροτών είναι αμιγώς οικονομικά, άρα δεν σχετίζονται και τόσο με την αγροτική ανάπτυξη και έτσι, κρίθηκε σκόπιμη η παρουσία του υφυπουργού, που διαθέτει το κρατικό ταμείο, Θάνου Πετραλιά. Επίσης, μεταξύ άλλων, στην κυβερνητική σύσκεψη συμμετείχε και ο Θανάσης Νέζης, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διαχρονικά και σταθερά έχει μια επικοινωνία με επιφανείς αγροτοσυνδικαλιστές ανά την Επικράτεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες: "Ελάτε να βρούμε μαζί μια λύση"
Παράλληλα, σύμφωνα με το Big Mouth, το «παρών» στο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο έδωσαν και δύο γενικοί γραμματείς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη στήλη, αυτό που ξεχώρισε ο πρωθυπουργός ήταν η μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, παλιό υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Πάντως, οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα, θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά κυρίως όσα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.
Τι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»
Μίνι Υπουργικό για τους αγρότες
– Ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες υπάρχει εκτίμηση ότι κλιμακώνονται. Από την κυβερνητική σύσκεψη προέκυψε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι αμιγώς οικονομικά, άρα δεν σχετίζονται και τόσο με την αγροτική ανάπτυξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, κρίθηκε σκόπιμη η παρουσία του υφυπουργού, που διαθέτει το κρατικό ταμείο, Θάνου Πετραλιά. Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη χθεσινή μάζωξη στο Μαξίμου ήταν παρόντες οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, που διαχρονικά και σταθερά έχει μια επικοινωνία με επιφανείς αγροτοσυνδικαλιστές ανά την Επικράτεια. Από κει και πέρα, στη σύσκεψη μετείχαν και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, εκτός από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, Λευτέρη Αυγενάκη. Για παράδειγμα, παρόντες ήταν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κικίλιας και φυσικά οι αρμόδιοι επί των θεμάτων υφυπουργοί, Θεόδωρος Λιβάνιος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Νίκος Ταχιάος και Αλεξάνδρα Σδούκου, που συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω zoom.
Καλή δουλειά από Λυκουρέντζο
– Στην απογευματινή σύσκεψη του Μαξίμου έδωσαν το «παρών» δύο γενικοί γραμματείς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Ο λόγος για τον Γιώργο Στρατάκο του Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Θύμιο Μπακογιάννη του Ενέργειας, ο οποίος μαζί με τη Σδούκου γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι έχουν πάρει και τι πρόκειται να περιμένουν οι αγρότες, σε σχέση με τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, αν κάτι ξεχώρισε, ήταν η μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, παλιό υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Αν σε κάτι κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη, είναι η εκτίμηση ότι μέχρι την επόμενη βδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά κυρίως όσα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.