Για μόλις μία μονάδα και κάτι δεν κατάφερε να ξεπεράσει χθες τα υψηλά του 2014 ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σκαρφάλωσε μέχρι τις 1.378,10 μονάδες με τζίρο 138.000.000 ευρώ και «λιγοψύχησε» λίγο πριν γράψει τις «θρυλικές» 1.379,42 μονάδες, που έχουμε να τις δούμε από την εποχή Σαμαρά. Λεπτομέρειες βέβαια, μιας και η αγορά της Αθήνας βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία και είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει νέες πολυετείς κορυφές. Βέβαια ο χρόνος είναι σχετικός. Μπορεί να χρειαστούν ώρες, μέρες ή μήνες. Μπορεί να μεσολαβήσει και μια καλή διόρθωση. Το φινάλε του Ιανουαρίου ήταν πάντως ιδανικό καθώς σε επίπεδο γενικού δείκτη το ΧΑ βρέθηκε στον αφρό των αποδόσεων με κέρδη 5,74% και τις τράπεζες στο +11,35%.

"Ελ. Βενιζέλος" και τράπεζες


Σήμερα τελειώνει και η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο. Αναμένεται να αντληθούν πάνω από 738.000.000 ευρώ. Η Alpha Bank δείχνει να παίρνει τη σκυτάλη στο ταμπλό, καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση σε όρους κεφαλαιοποίησης από τις άλλες τρεις τράπεζες. Η αξία της είναι στα 3,88 δισ. ευρώ, όταν η Πειραιώς είναι στα 4,7 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 6,4 και η Eurobank στα 6,64 δισ. ευρώ. Η ψαλίδα αυτή γρήγορα θα κλείσει. Θα μείνω λίγο στον hot κλάδο των τραπεζών, για να πω ότι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, που έχει περάσει στη Eurobank, θα εμφανίσει κέρδη 400.000.000 ευρώ, τα οποία, μαζί με τα 400.000.000 ευρώ κέρδη που αναμένονται από τις υπόλοιπες διεθνείς δραστηριότητές της, θα φέρουν στα ταμεία της τράπεζας τουλάχιστον 800.000.000 ευρώ κέρδη, μόνο από τις εκτός Ελλάδος αγορές.

Απόκτηση ποσοστού της Ελληνικής από Eurobank


Η Eurobank αναμένει προς τα τέλη Φεβρουαρίου τις εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού της Ελληνικής, ανεβάζοντας το μερίδιό της στο 55,6%. Απρίλιο - Μάιο αναμένονται οι εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον SSM ώστε να υποβάλει δημόσια προσφορά, υπολογίζοντας στην ενίσχυση του ποσοστού της στο 65%. Παρεμπιπτόντως πολύ ωραία τα νέα γραφεία διοίκησης της Τράπεζας στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Εκτός από υψηλής αισθητικής είναι και ένα από τα πρώτα πράσινα γραφεία στην καρδιά της πόλης.

Αξιόπιστοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos


Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφτεί χθες το εργοτάξιο της υπερσύγχρονης επένδυσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία και τον οδικό άξονα Άκτιο - Αμβρακία, που κατάφερε να ολοκληρώσει η Mytilineos, είναι απτή απόδειξη εμπιστοσύνης στους μετρημένους στα δάχτυλα αξιόπιστους επιχειρηματίες της χώρας, που, όταν λένε κάτι, το κάνουν. Κάτι ξέρουν και οι χρηματιστηριακές. Χθες η Euroxx ανέβασε τον πήχυ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 20,2 ευρώ, που ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ. Και η Εθνική για την Mytilineos στα 50 ευρώ ή τα 7,1 δισ. ευρώ!

Ο... ντετέκτιβ