Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε την αναβολή των εσωκοµµατικών εκλογών στις οργανώσεις του κόµµατος για µετά το συνέδριο, η Κουµουνδούρου έστειλε υπό µορφή εγκυκλίου την εξής οδηγία: «Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποφάσισε την αναβολή των εσωκοµµατικών εκλογών για Νοµαρχιακές Επιτροπές και συντονιστικά Οργανώσεων Μελών. Οι εκλογές θα γίνουν 2 εβδοµάδες µετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή τόσο η φυσική όσο και η ψηφιακή δυνατότητα ψήφου µε αδιάβλητο τρόπο. Είναι γνωστό ότι πολλές οργανώσεις δεν µπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην πολύ µεγάλη προσπάθεια και αιτήθηκαν παρατάσεως είτε ως προς την υποβολή υποψηφιοτήτων είτε ως προς τη διαδικασία των εκλογών (ιδίως από τις νησιωτικές µας οργανώσεις). Σηµειώνεται ότι δικαίωµα εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν τα µέλη που γράφτηκαν µέχρι 3.2.2024. Οι Ν.Ε., που δεν πρόλαβαν να κάνουν νοµαρχιακές συνδιασκέψεις, υποχρεούνται αµέσως µετά το συνέδριο να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται η 25.2.2024 και έως το αργότερο 2.3.2024 οι υποψηφιότητες µε ένα σύντοµο βιογραφικό, εφόσον το µέλος το επιθυµεί, θα πρέπει να αποσταλούν στο κόµµα. Οι εκλογές συνέδρων θα διεξαχθούν κανονικά τις ηµέρες που κάθε Ν.Ε. έχει αποφασίσει (17 ή 18.2.2024)».

Ωστόσο το θέµα δεν έκλεισε εδώ, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) θα επανέλθουν όσοι διαφωνούν µε την εισήγηση του Στ. Κασσελάκη.

«Αποσυνδέθηκε» πρώτη

Στο «αντάρτικο» έχει βγει, ενόψει του συνεδρίου του κόµµατος, και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το ύφος µε το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να επιβάλει την αναβολή των εσωκοµµατικών εκλογών, απειλώντας µάλιστα µε δηµοψήφισµα εάν κάποιοι επιχειρούσαν να σαµποτάρουν τη θέση του. Η ίδια επιβεβαίωσε πως «αποσυνδέθηκε» εκνευρισµένη από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά. Και µάλιστα µε έµµεσο πλην σαφή τρόπο έθεσε και το ζήτηµα της συµπεριφοράς που είχε απέναντι στα µέλη του οργάνου ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που έθιξε και ο Αλέκος Φλαµπουράρης, αφήνοντας και αυτός υπαινιγµούς για τσαµπουκάδες και αυταρχισµό. Πάντως από την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία αρχικώς είχε διαψεύσει πως είχε εµπλοκή σε «επεισόδιο» µε τον Στέφανο Κασσελάκη, µάθαµε και κάτι ακόµη. Πως αυτή «αποσυνδέθηκε» πρώτη και καλύτερη και µετά ακολούθησαν το παράδειγµά της ο Αλέκος Φλαµπουράρης και η Ζωή Καρκούλια.

«Συνειδητή στάση»

«Με την ακτινογραφία ασθενούς στην πλάτη» πιάστηκε να λέει ψέµατα ο Π. Πολάκης, στην πρώτη απόπειρα που έκανε για να δικαιολογήσει την απουσία του από τη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για τα οµόφυλα ζευγάρια. Οι «ειδικοί» παρατήρησαν πως τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα είχαν άλλη ηµεροµηνία, ενώ εξηγούσαν πως η συγκεκριµένη επέµβαση δεν κρατά παραπάνω από δέκα λεπτά. Υπό το βάρος της σχετικής αποκάλυψης ο Π. Πολάκης υποχρεώθηκε στο τέλος να παραδεχθεί πως «δεν έσωζε ζωές» και γι’ αυτό δεν πήγε στη Βουλή, αλλά απείχε συνειδητά. Επίσης, από τις αναρτήσεις που έκανε την Πέµπτη έδινε την εντύπωση πως βρισκόταν στα Χανιά, αλλά τελικά ήταν στην Αθήνα. Ολα αυτά προκύπτουν µέσα από τις απαντήσεις που έδινε ο ίδιος σε σχόλια φίλων του στο Facebook, που τον καλούσαν να πάει στη Βουλή. Σε µια σύντροφο, που τον προέτρεψε να αφήσει τις δικαιολογίες και να πάει να ψηφίσει, απάντησε: «Καµία δικαιολογία. Συνειδητή στάση», για να εισπράξει το ακόλουθο αιχµηρό σχόλιο: «Να το πεις τότε, όχι να το παίζεις σωτήρας».

«Στον τάφο µου θα γράφει το όνοµά µου»

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος ρωτήθηκε από τον συνάδελφο ∆ηµήτρη Τάκη εάν στο εξής θα πρέπει να τον αποκαλούµε «κύριε πρόεδρε», µε αφορµή την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης. Ποια ήταν η απάντηση του βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας; «Στον τάφο µου θα έχει µόνο το όνοµά µου», είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην περίοδο που τον αποκαλούσαν οι συνεργάτες του στο γραφείο Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας «κύριε εκπρόσωπε», σηµειώνοντας πως αυτό δεν του άρεσε. «Ή θα µε λέτε Θοδωρή ή κύριε Ρουσόπουλε», τους είχε ξεκαθαρίσει, όταν τον αποκαλούσαν «κύριε εκπρόσωπε».

Εµπλεξε ο πρόεδρος Ανδρουλάκης

Στο ΠΑΣΟΚ η µεγαλύτερη γκρίνια στους κόλπους αυτών που ψήφισαν το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια επικεντρώνεται σε τρεις συναδέλφους τους, που κατέχουν θεσµικά αξιώµατα και όφειλαν αν µη τι άλλο να συµµορφωθούν µε την κεντρική γραµµή της ηγεσίας. Κοινώς, δίνουν µεγαλύτερη έµφαση στην ποιοτική και όχι την ποσοτική διάσταση της ψηφοφορίας, καρφώνοντας τους «θεσµικούς» που δεν ψήφισαν. Και ποιοι είναι αυτοί; Πρώτη και καλύτερη η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Ε. Λιακούλη, ακολούθως ο αναπληρωτής γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Απόστολος Πανάς, και τέλος ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υποψιάζοµαι πως από τη στιγµή που για τη στάση των προαναφερθέντων προσώπων δεν θα υπάρξει καµία αποδοκιµασία από τον Ν. Ανδρουλάκη, αυτό µπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα των διαφοροποιήσεων σε άλλα νοµοσχέδια, µε πρωταγωνιστές άλλους βουλευτές, που θα επιλέξουν να κινηθούν «κατά συνείδηση» και κόντρα στην επίσηµη γραµµή. Ισως µια τέτοια εσωκοµµατική περιπέτεια κληθεί να αντιµετωπίσει ο Ν. Ανδρουλάκης όταν έρθει η ώρα για την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής