Ευτυχώς που υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες που αξιοποιούν τα χρήματα που κερδίζουν για να χτίσουν νέα εργοστάσια. Γιατί καλές οι χρηματιστηριακές επενδύσεις και οι εξαγορές, αλλά αν δεν πέσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και δεν δουλέψει κανένα καινούργιο «φουγάρο», η χώρα προκοπή δεν θα δει μακροπρόθεσμα.
Επένδυση - έκπληξη από Μυτιληναίο
Ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανήκει στους βιομήχανους που έχουν πάρει τη δουλειά τους πολύ σοβαρά. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη η νέα επένδυση των 60.000.000 ευρώ που ξεκινά για τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο. Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, πολύ κοντά στην υπάρχουσα που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Βόλου, και θα διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής. Με τους 250 εργαζομένους που θα προσληφθούν για τη λειτουργία του εργοστασίου, το σύνολο των εργαζομένων της Mytilineos στον Βόλο θα φτάσει στους 600. Στα «βουβά» εξελίσσεται η διορθωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά του με οριακά θετικά ή αρνητικά κλεισίματα, αλλά αυτή η στιβαρή εικόνα είναι αποτέλεσμα της καλής πορείας πολύ συγκεκριμένων μετοχών, ενόσω η πλειονότητα διολισθαίνει καθημερινά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πολύ ισχυρές οι επιδόσεις του ΟΤΕ
Μπορεί οι επενδυτές να μη «χειροκρότησαν» τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, στέλνοντας χθες τη μετοχή του 2,66% χαμηλότερα, ωστόσο οι επιδόσεις που ανακοίνωσε η θυγατρική της Deutsche Telecom στην Ελλάδα για το 2023 ήταν πολύ ισχυρές. Αύξηση 36,8% στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 531.700.000 ευρώ (ευνοήθηκε από πιστώσεις φόρων), έσοδα 3,46 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 715.700.000 ευρώ (+21,2%), ελεύθερες ταμειακές ροές άνω του μισού δισ. ευρώ, νέες επενδύσεις 621.000.000 ευρώ, αλλά και υψηλό μέρισμα 0,71 ευρώ ή συνολικά 297.000.000 ευρώ που ανεβάζουν τη μερισματική απόδοση στο 5,5%. «Κρατάει» για να έχει Οι προβλέψεις της (απερχόμενης) διοίκησης υπό τον Μ. Τσαμάζ είναι ότι η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα, τουλάχιστον από πλευράς εσόδων, λειτουργικών κερδών και κόστους. Είδα πάντως ότι κάποιοι αναλυτές «ξίνισαν», γιατί ήθελαν υψηλότερο μέρισμα, αλλά καταλαβαίνω πως ο όμιλος «κρατάει» για να έχει. Πάντως με τέτοια νούμερα η κεφαλαιοποίηση των 5,6 δισ. ευρώ είναι μάλλον χαμηλή (το discount ξεπερνά το 20% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο) και μου κάνει εντύπωση η μεγάλη απόκλιση στις τιμές-στόχους που ξεκινούν από τα 15,1 ευρώ και φτάνουν στα 21 ευρώ.
Επιβεβαίωση Bigmouth για Πειραιώς
Τα γένια μας τα ευλογήσαμε και από εδώ και από τη στήλη «Big Mouth» του powergame.gr για την (επιβεβαιωμένη πλέον) πληροφορία περί διάθεσης του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς (27%) από το ΤΧΣ. Τώρα ευελπιστώ να μην αργήσουν να ευλογήσουν τα δικά τους οι χρηματιστηριακές εταιρείες που εκτιμούν ότι μετά το placement η μετοχή της Πειραιώς θα κινηθεί κοντά ή και πάνω από τα 5 ευρώ, από τα 3,97 ευρώ που αξίζει σήμερα. Χθες προστέθηκε στους «αισιόδοξους» και η Alpha Finance που τοποθέτησε τον πήχυ στα 4,9 ευρώ ή 23% υψηλότερα. Αν η Πειραιώς βρεθεί εκεί, θα έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 6,1 δισ. ευρώ. Της Alpha Bank μόλις που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Η NVIDIA έχει τετραπλασιάσει την αξία της
Πράγματα, θαύματα και τεράστιες ανατροπές συμβαίνουν στις Big Τech των ΗΠΑ. Η NVIDIA, που έχει τετραπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο, πέρασε πλέον στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στον NASDAQ, με χρηματιστηριακή αξία 1,91 τρισ. δολαρίων, προσπερνώντας την Amazon (1,8 τρισ. δολάρια) και την Google (1,79 τρισ. δολάρια). Μπροστά της παραμένουν ως αδιαφιλονίκητοι ηγέτες η Microsoft με 3 τρισ. δολάρια και η Apple με 2,83 τρισ. δολάρια. Μια εταιρεία που ξεκίνησε φτιάχνοντας κάρτες γραφικών για Η/Υ, σήμερα θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών για την τεχνητή νοημοσύνη και έχει πλέον 10 φορές τη χρηματιστηριακή αξία της ιστορικής Intel (182 δισ. δολάρια).