Την δόξα του Κώστα Λαλιώτη ζήλεψε ο Νίκος Παππάς, αντιγράφοντας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση που είχε κρατήσει το 1996 το «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην τότε εσωκομματική αναμέτρηση του Κώστα Σημίτη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο με το να τους απευθύνει προσχηματικά μήνυμα συνεννόησης για το καλό του χώρου δια της αμφιλεγόμενης προώθησης ενός σχήματος «δυαρχίας».

Ο Ν. Παππάς αφού έδωσε το προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως πρέπει να έχει το πρώτο λόγο στη συνέχεα και χωρίς η Όλγα Γεροβασίλη να έχει ανοίξει τα χαρτιά της, επιχείρησε να την καταστήσει με εύσχημο τρόπο ηγετικά ισοϋψή, ζητώντας να αναλάβει ξεχωριστή θέση δίπλα του.

Ενδεχομένως, στο μυαλό του να είχε ή να αναλάβει Γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος ή Πρόεδρος της Κ.Ο στη θέση του Σ. Φάμελλου. Πάντως ο συγκεκριμένος ελιγμός του Παππά, ο οποίος άφησε αιχμές και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν προσήλθε στις εργασίες του συνεδρίου, συνιστά έναν επιδραστικό τακτικισμό εκ μέρους του, δηλωτικό ωστόσο της αγωνίας του να μη απωλέσει το ρόλο του ρυθμιστή και να είναι μέσα στο παιχνίδι των εξελίξεων δίχως να κακοκαρδίσει τη μία ή την άλλη πλευρά.