Πιθανόν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν,
να ανακοινωθούν πρόστιμα άνω των 40.000.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έπειτα από συμβιβασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για προσυνεννοήσεις σε τραπεζικές προμήθειες. Όχι όλες, αλλά μόνο για μία. Αυτή που αφορούσε το κόστος αναλήψεων με κάρτα από ΑΤΜ διαφορετικών τραπεζών και στην ουσία το επωμίζονταν ως επί το πλείστον οι ξένοι επισκέπτες και σε μικρότερο βαθμό οι Έλληνες πελάτες των τραπεζών. Θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό οι τράπεζες μείωσαν αισθητά τις εν λόγω χρεώσεις. Προφανώς, ως δέσμευση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν φαίνεται να έχει βρει τίποτα επιλήψιμο για τις υπόλοιπες χρεώσεις των τραπεζών, ανεξάρτητα αν στους πελάτες «πέφτουν βαριές». Και πού να δείτε τι έπεται. Παραμένοντας στις τράπεζες, οι καταγγελίες για το «δωρεάν» (;) σύστημα συναλλαγών Iris πέφτουν βροχή. Μιλάνε για κανονικό αλαλούμ, που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα πρόκειται για φιάσκο ολκής.
Πώς πήγε η διασύνδεση των 400.000 POS με τις ταμειακές
Θέμα ημερών/ωρών είναι να πληροφορηθούμε το τιτάνιο εγχείρημα εγκατάστασης, λειτουργίας και διασύνδεσης των 400.000
POS με τις ταμειακές μηχανές έως τις 29 Φεβρουαρίου. Στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο σύνθετη και πολυπλόκαμη διαδικασία. Και κατά τα φαινόμενα έχει προχωρήσει πολύ καλά. Σήμερα, δε, αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον τέταρτο κύκλο επιχορηγήσεων για αγορά POS, με επιδότηση 150 ευρώ. Αλλά δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα δοθεί μικρή παράταση για όσους δεν προλάβουν -λόγω καθαρά τεχνικών προβλημάτων- να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, πριν αρχίσουν να πέφτουν τα βαριά πρόστιμα 10.000- 300.000 εύρω που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Απεναντίας, μπορεί να έβαζα κι ένα μικρό στοίχημα ότι στο «παρά ένα» της εκπνοής κάτι μπορεί να γίνει για λίγες ημέρες και μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Νέα εποχή της επανάστασης της Tεχνητής Nοημοσύνης
Προς διεθνείς επενδυτές, ενταύθα. H υφήλιος ολόκληρη και οι αγορές ως μηχανισμοί προεξόφλησης ζουν και αναπνέουν στη νέα εποχή της επανάστασης της
Τεχνητής Νοημοσύνης. Ή, για να το πούμε πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν να προβλέψουν πώς θα είναι ο κόσμος μας σε μερικά χρόνια από σήμερα. Σίγουρα πολύ διαφορετικός. Προσοδοφόρος για κάποιους, καταστροφικός για άλλους. Διάβαζα, και μεταφέρω, μια ανάλυση της Real Investment Advice,
ότι, μετά τη διάσπαση του ιστορικού υψηλού ενός κύκλου, το επόμενο ιστορικό υψηλό επιτυγχάνεται έπειτα από περίπου 15-20 χρόνια. Θυμηθείτε ότι, ανεξάρτητα από τις ενδιάμεσες διορθώσεις, όπως π.χ. την κρίση του COVID, τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων (που κράτησαν ελάχιστα), ο προηγούμενος κύκλος -πριν από το κραχ- ήταν εκείνος που είχε οδηγήσει στη φούσκα των dotcom.
Σήμερα πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε στις αρχές μιας νέας φούσκας στις μεγάλες αγορές λόγω AI. Είναι, όμως, πολύ νωρίς να κατακλυζόμαστε από αναλύσεις για τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα.
Σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης
Πριν από ακριβώς μία εβδομάδα ξεκίνησαν να πωλούνται από τα ελληνικά φαρμακεία τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Συνταγογραφούμενα από γιατρό, με αποδέκτες συνανθρώπους μας που υποφέρουν από επώδυνες ασθένειες, όπως καρκίνος, Πάρκινσον, νόσος του Κρον, αυτισμός, πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά. Δεν μπορώ να κρίνω αν τα σκευάσματα αυτά έχουν αποτέλεσμα. Διαβάζω τις μελέτες που λένε πως έχουν και πιστεύω πως, για να εγκριθεί από τις Αρχές, κάτι παραπάνω θα προσφέρουν, εκτός από έσοδα στις εταιρείες. Αυτό που θέλω να πω, όμως, είναι πως χρειάστηκε να περάσουν 134 χρόνια από τότε που στην Ελλάδα έγινε παράνομη η καλλιέργεια κάνναβης, μέχρι σήμερα στα
πρώτα εγκεκριμένα σκευάσματα ιατρικής χρήσης της, που τα λανσάρει στην αγορά η ελληνική Lavipharm. Οι αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας, που είναι άκρως συντηρητικές, δίνουν ως έσοδα από τα φαρμακευτικά αυτά προϊόντα για το 2024 το ποσό των 8.500.000 ευρώ, για το 2025 τα 10.600.000 ευρώ και το 2026 τα 15.700.000 ευρώ.