Σήμερα οι λεπτομέρειες για το placement για την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς και οι στόχοι που ξεπερνιούνται στο Χ.Α.
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παρα-οικονομική στήλη της Απογευματινής
Άλλη μια εβδομάδα με κέρδη ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης σκαρφαλώνει προσεκτικά στον τοίχο της ανησυχίας και διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, με την ελληνική αγορά να υποδέχεται διαρκώς νέες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο το ΧΑ βρέθηκε μέσα στη δεκάδα των χρηματιστηρίων με την υψηλότερη απόδοση. Αλλά διατηρεί τη δεύτερη θέση σε όρους ευρώ και την 4η σε όρους δολαρίου παγκοσμίως για το 2024, με απόδοση 10,3%. Αν αυτό δεν είναι ένδειξη ισχύος, τότε τι;
Οι στόχοι είναι για να ξεπερνιούνται
Επειδή η άνοδος είναι πολύ σημαντική, ας έχουν γνώση οι φύλακες. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει απομείνει ένα περιθώριο 5%-6% μέχρι να φτάσουν τους θεωρητικούς στόχους, όπως αυτοί τουλάχιστον ποσοτικοποιούνται από τους διπλούς πυθμένες της περιόδου 2016-2020. Οι στόχοι, φυσικά, είναι για να ξεπερνιούνται, οπότε αν με το καλό συνεχιστεί το ράλι προς τις 1.500 και 3.700 μονάδες αντίστοιχα, οι αναλυτές που παρακολουθούν διαγραμματικά την κίνηση των δεικτών θα μας ενημερώσουν. Στη μεγάλη εικόνα, τα περιθώρια μακροπρόθεσμα είναι για πολύ πολύ υψηλότερα νούμερα. Ωστόσο, νομίζω πως για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα «εύκολα λεφτά» τελειώνουν. Στη χρηματιστηριακή επιχειρηματική «πιάτσα», πάντως, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές συζητήσεις για επιχειρηματικά deals. Κάποια είναι πολύ μεγάλα και θα προκαλέσουν θόρυβο, κάποια άλλα αφορούν μικρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά θα έχουν σημαντικό αποτύπωμα. Ενέργεια, κατασκευές, βιομηχανία, μεταφορές, πληροφορική και telecoms είναι κλάδοι στους οποίους περιμένουμε να ωριμάσουν οι διαπραγματεύσεις.
Placement για την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς
Το επενδυτικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα -δεν λέω όλου του μήνα, γιατί ο Μάρτιος νομίζω πως θα φέρει κι άλλα νέα- θα είναι φυσικά το placement για την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες (εύρος διάθεσης των μετοχών, αποφάσεις ΤΑΙΠΕΔ, Ενημερωτικό Δελτίο) θα κλειδώσουν σήμερα και αύριο, ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσει η διαδικασία που αναμένεται πως θα πάει πολύ καλά με μεγάλη υπερκάλυψη και σε τιμή διάθεσης που δεν θα απέχει αισθητά από τα 4 ευρώ.
Ιστορικό γεγονός
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης σε ενεργητικό ελληνικής τράπεζας, η οποία πέρασε από χίλια κύματα στο παρελθόν μέχρι να φτάσει στην εξυγίανση, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός, επισφραγίζοντας στην ουσία και το τέλος της υπερδεκαετούς κρίσης στον τραπεζικό κλάδο. Οι επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό και λιγότερο από την Ελλάδα (λόγω μικρής κατανομής), θα επενδύσουν πάνω από 1,1-1,2 δισ. ευρώ, για να αποκτήσουν θέση στην Πειραιώς, δίπλα στον βασικό της μέτοχο, John Paulson, που έχει το 18,62%, και τη Helikon Investments που διατηρεί το 9,377%.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνες στην Κρήτη για φυσικό αέριο - Στα "νερά" της Ανατολικής Μεσογείου το σεισμογραφικό για αξιοποίηση των κοιτασμάτων
Μικρό καλάθι για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Μιλάμε πολύ και προσδοκούμε περισσότερα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αυτό το διάστημα, μιας και οι έρευνες της κοινοπραξίας Exxon-Helleniq Energy στην Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά εγώ ακόμη και τώρα κρατώ μικρό καλάθι. Για δυο τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, περιμένω να δω «καθαρές» απαντήσεις από την κυβέρνηση για το αν πράγματι έχει αποφασίσει στρατηγικά ότι θέλει να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και ότι θα φροντίσει να υποστηρίξει το project με υποδομές (π.χ. λιμάνια, υποστηρικτικά έργα κ.λπ.) και επιχειρήσεις κατευνασμού των αντιδράσεων που σίγουρα θα υπάρξουν. Δεύτερον, επειδή τα λεφτά για τις ερευνητικές γεωτρήσεις είναι πάρα πάρα πολλά (μιλάμε για τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ κάθε φορά), αν οι εταιρείες -εκτός από την πολιτική στήριξη- δεν έχουν απτά στοιχεία στα χέρια τους, δεν θα κάνουν το βήμα. Και τρίτον ο χρόνος. Ακόμη κι αν πράγματι ληφθούν θετικές αποφάσεις στο τέλος του 2024 με αρχές 2025, κάθε ερευνητική γεώτρηση χρειάζεται έως και 2 χρόνια. Οπότε έχουμε ακόμη δρόμο.