Πόσο τυχαίο είναι ότι το δίδυμο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που συνιστούν τον ισχυρότερο όμιλο παραχωρήσεων, κατασκευών και ενέργειας στην Ελλάδα, έκαναν ράλι χθες στο Χρηματιστήριο με τις τιμές αμφότερων να ανεβαίνουν πάνω από 6%-7%, έχοντας τον μεγαλύτερο τζίρο μετά τις τράπεζες; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Η αγορά παρακολουθεί εδώ και καιρό με μεγάλη προσοχή τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε τρίτο επενδυτή. Και γνωρίζει πως οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει περισσότερο από ποτέ. Συνεπώς η ώρα των ανακοινώσεων φαίνεται πως πια είναι πάρα πολύ κοντά. Η στήλη δεν θα μπει στη σπερμολογία για το ακριβές τίμημα της πώλησης, θα επισημάνει, όμως, ότι μεγάλος κερδισμένος από αυτή τη συναλλαγή εκτός από τους βασικούς μετόχους (Γ. Περιστέρης και Atale Enterprises) και τους μικροεπενδυτές (στους οποίους λογικά θα δοθεί η δυνατότητα να πουλήσουν μέσω Δημόσιας Πρότασης), θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το 37,9% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 815.000.000 ευρώ με βάση την τρέχουσα αξία της ΤΕΡΝΑ και θα ξεπεράσει τα 900.000.000 ευρώ αν η εταιρεία πουληθεί γύρω στα 20 ευρώ.
Ταμειακές ροές άνω των 6 δισ. ευρώ
Αυτό σημαίνει ότι από τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 1,68 δισ. ευρώ, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητές της αποτιμώνται μόλις προς 785.000.000 ευρώ, όταν μόνο από τις παραχωρήσεις (Αττική Οδός, Εγνατία, ΒΟΑΚ κ.λπ.) οι ταμειακές ροές θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ και σύντομα ο όμιλος θα έχει λειτουργικά κέρδη 500.000.000 ετησίως.
Παραινέσεις από τον Στουρνάρα
Πιο πολύ προβληματισμό παρά βεβαιότητα νομίζω κατέδειξαν οι «παραινέσεις» του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, μέσω του Bloomberg, προς τους σκληρούς κεντρικούς τραπεζίτες του Βορρά, για την ανάγκη να μειωθούν τουλάχιστον δύο φορές τα επιτόκια της ΕΚΤ, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Προβληματισμό, γιατί σε μια αναπτυξιακά παραπαίουσα Ευρωζώνη, οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου, που αφενός στηρίζονται στα τουριστικά έσοδα, αφετέρου έχουν ανάγκη από φτηνό χρήμα για νέες επενδύσεις, είναι πιο ευάλωτες. Και η Ελλάδα, που μόλις ανοίγει τα φτερά της, ακόμη περισσότερο.
Εκτίμηση για τα επιτόκια
Επειδή τον Γιάννη Στουρνάρα τον ακούω, κράτησα την εκτίμησή του ότι επιτόκια χαμηλότερα του 2% δύσκολα θα ξαναδεί η Ευρωζώνη. Αλλά και πάλι, το 2% είναι το μισό από το σημερινό 4%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει ανέβει λίγο το τελευταίο διάστημα από το 3% στο 3,17% αλλά για πρώτη φορά το spread με το γερμανικό δεκαετές (απόδοση 2,37%) έχει πέσει τόσο χαμηλά, μόλις στο 0,8%, όταν τον περασμένο Οκτώβριο ήταν στο 1,4%. Συγκριτικά η Ιταλία δανείζεται σήμερα με 3,54% και το spread με το γερμανικό δεκαετές είναι 1,17%, ενώ η Ισπανία δανείζεται σχεδόν όσο η Ελλάδα (3,13%) και η απόκλιση απόδοσης με το Bund είναι στο 0,77%. Απόψε περιμένουμε την έκθεση αξιολόγησης της Moody’s για την ελληνική οικονομία. Είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που, παρά τη διπλή τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Όσοι αναλυτές έχουν επιχειρήσει να προβλέψουν τι θα κάνουν οι Αμερικανοί σήμερα, πιστεύουν πως θα κάνει το μεγάλο βήμα.
Ανάβάθμισε τη ΔΕΗ
Μιας και μιλάμε για αξιολογήσεις, χθες ο μη κυβερνητικός οργανισμός Carbon Disclosure Project (CDP) κυριολεκτικά απογείωσε τη ΔΕΗ, αναβαθμίζοντας την επιχείρηση κατά τέσσερις βαθμίδες, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της διοίκησης Στάσση στον «πράσινο» προσανατολισμό της εταιρείας. Η στρατηγική απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατατάσσεται πλέον στο 37% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν με «Β-» από τον CDP, θέση υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο παγκοσμίως!