Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αλλαγή ιδιοκτησίας στην Avramar και η Βουτιά στις πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αλλαγή ιδιοκτησίας του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Avramar (Σελόντα-Νηρέας-Ανδρομέδα) με σκοπό τη διάσωσή του από βέβαιο «πνιγμό». Η εταιρεία, που βαρύνεται από τεράστιες ζημίες και χρέη μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, εξασφάλισε το κρίσιμο τραπεζικό δάνειο των 20.000.000 ευρώ προκειμένου να μπορεί να καλύψει λειτουργικές υποχρεώσεις, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινά και η αναζήτηση νέου επενδυτή με σύμβουλο την Deloitte, καθώς οι σημερινοί μέτοχοι (το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala και η αμερικανική Amerra Capital) έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν λόγω της ισχυρής παρουσίας της Avramar στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, ωστόσο η εξαγορά δεν πρόκειται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, καθώς στην ουσία θα απαιτήσει νέο πρόγραμμα εξυγίανσης και πιθανόν «κούρεμα» χρεών προς τράπεζες και προμηθευτές, αναδιάρθρωση δανεισμού και άλλα. Από την άλλη, η Avramar είναι «too big to fail» για την Ελλάδα.
Καμία χαρά
Δεν διέκρινα και μεγάλη χαρά από πλευράς εργοδοτών για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά, που συμπαρασύρει υψηλότερα τις αποδοχές μαζί με τις τριετίες αλλά και πολλά επιδόματα. Αναφέρομαι κυρίως στους εμπόρους, που μια γκρίνια την είχαν, αφού εκείνοι είναι που πληρώνουν, μολονότι παραδέχονται ότι θα επωφεληθούν, γιατί μέρος του 50άρικου θα επιστρέψει στα ταμεία τους από την κατανάλωση. Ένα δίκιο πάντως το έχουν επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών και της φορολογίας της εργασίας.
Βουτιά στις πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Μιας και μιλάμε για κατανάλωση, μήπως είδατε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο; Μιλάμε για πρωτοφανή βουτιά στον όγκο (-8,9% τον τελευταίο χρόνο), η οποία στην ουσία είναι αποτέλεσμα της ακρίβειας. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά τις αγορές τους και, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, βλέπω να ηχεί συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γιατί μειωμένη κατανάλωση σημαίνει μειωμένο ΑΕΠ, μιας και οι καταναλωτικές δαπάνες συμβάλλουν σχεδόν κατά 70% στην ανάπτυξη. Μπορεί τα έσοδα του Δημοσίου να μην καταλαβαίνουν ακόμη τίποτα, γιατί ο ΦΠΑ εισπράττεται επί αυξημένων τιμών, όμως αν οι καταναλωτές συνεχίσουν να αγοράζουν όλο και λιγότερα η ζημιά θα είναι μεγάλη, ακόμη και αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος η τουριστική κίνηση.
Θετικές εκτιμήσεις της TUI για την Ελλάδα
Η καλή είδηση της ημέρας έχει να κάνει πάντως με τον τουρισμό. Ο γερμανικός κολοσσός ταξιδιών TUI, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και μας φέρνει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, εκτίμησε χθες ότι οι προκρατήσεις για την Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 30% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι. Προφανώς και το ποσοστό αυτό θα περιοριστεί στην πορεία, αλλά ένα +10% στους τουρίστες που μετακινούνται μέσω του συγκεκριμένου tour operator θα το «τσιμπήσει» η χώρα μας, όπως δείχνουν οι τάσεις αυτή τη στιγμή. Στα ίδια επίπεδα πάνω-κάτω αναμένεται να διατηρηθούν οι τιμές των πράσινων και κίτρινων-κυμαινόμενων τιμολογίων τον Απρίλιο. Κάπου δηλαδή στα 11 λεπτά. Ο καιρός που οι τιμές έπεφταν με διψήφιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο να είναι έως 42% χαμηλότερες από τον Ιανουάριο, παρήλθαν. Αντιθέτως, πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να αρχίσουμε να βλέπουμε μικρές ή μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω αυξημένης ζήτησης ρεύματος.
Θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2026
Μπορεί η γραφειοκρατία να προκαλεί καθυστερήσεις, αλλά το project της μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα που υλοποιεί η Energean Oil στον Πρίνο βρίσκεται «on track» και, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η μονάδα θα λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2026. Μιλάμε για μια επένδυση που σε πρώτη φάση απαιτεί 400.000.000 ευρώ και θα φτάσει τα 900.000.000 ευρώ!