Γιατί είναι αυξημένα τα τιμολόγια ρεύματος και το "έξυπνο" χρήμα
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
Άνοιξε το Χρηματιστήριο μετά από δύο ημέρες αργίας και τι είδαμε; Sell off. Το -2% που έγραψε χθες ο γενικός δείκτης, υποχωρώντας κάτω από τις 1.400 μονάδες, είναι η 2η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της χρονιάς και ωχριά μπροστά στις απώλειες που σημείωσαν οι περισσότερες μετοχές από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο δρόμος για μια βαθύτερη διόρθωση προς τις 1.330 ή και τις 1.300 μονάδες έχει πλέον ανοίξει. Το κλείσιμο του τριμήνου με κέρδη κοντά στο 10% ως συνέχεια της απόδοσης 40% το 2023 έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό τις προϋποθέσεις. Το «έξυπνο χρήμα» έχει κλειδώσει ήδη από τον Μάρτιο μέρος των κερδών του και τώρα περιμένει ελκυστικότερες τιμές, για να τοποθετηθεί εκ νέου.
Το γράφαμε και χθες στη στήλη. Μην παίρνετε στα σοβαρά τα σενάρια περί «πολιτικής αστάθειας» και επιδείνωσης του ρίσκου που γράφονται δεξιά κι αριστερά ως αφορμή για τη διολίσθηση του Χρηματιστηρίου. Οι αγορές έχουν και τα πάνω και τα κάτω τους. Στη μεγάλη εικόνα η τάση είναι ισχυρά ανοδική, με στόχους κοντά στις 2.000 μονάδες, γιατί αυτό δείχνει η θετική πορεία της οικονομίας και των επιχειρηματικών κερδών μεσοπρόθεσμα. Στη μικρή εικόνα, μια διόρθωση τιμών μόνο ευκαιρίες δημιουργεί, αν υπάρχει ρευστότητα στην άκρη. Τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε.
Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο τα είδατε. Είναι κατά τι αυξημένα (έως και πολύ σε κάποιες περιπτώσεις), παρότι έπεσαν κι άλλο οι τιμές στη χονδρεμπορική τον Μάρτιο. Δεν είναι εύκολο να τον κατανοήσουμε οι πολίτες τον μηχανισμό διαμόρφωσης των λιανικών τιμών, γιατί ορίζεται από πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους. Αυτό που μπορούμε να πούμε με απλά λόγια είναι πως ο μαθηματικός τύπος, ακόμη και στα λιγότερο ευμετάβλητα «πράσινα» τιμολόγια, δίνει μεγάλο βάρος στο πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το ποσοστό μεταβολής των τιμών χονδρικής σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και όχι από την απόλυτη τιμή που αυτή έχει κάθε φορά. Οπότε αυτή τη φορά η μικρή μείωση της χονδρεμπορικής τιμής από τα 73,61 στα 67,5 ευρώ, τελικά οδήγησε σε μικρές αυξήσεις. Παράδοξο, αλλά αληθινό.
Οριστικό λουκέτο και πρόστιμο 120.000 ευρώ έβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Prelium ΑΕΠΕΥ, η οποία τελεί υπό έρευνα για σκάνδαλο πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης κεφαλαίων από πελάτες της μέσω αμοιβαίου κεφαλαίου. Δεν ξέρω πόσους πελάτες είχε η εταιρεία, αλλά τα χαμένα λεφτά λέγεται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και αποζημιώσεις προβλέπονται για ποσά μόνο έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή.
Σημαντικό το deal της Mytilineos με τον Όμιλο Καράτζη, χάρη στο οποίο η εταιρεία θα ενισχύσει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της, αξιοποιώντας 210 από τα συνολικά 262 mW που θα παραγάγει η Καράτζης μέσω 35 φωτοβολταϊκών πάρκων που θα λειτουργήσουν στο τρίτο τρίμηνο.
Ένα μήνα νωρίτερα, στο τέλος Αυγούστου αντί Σεπτεμβρίου, θα κλείσει τελικά η κυβέρνηση το παράθυρο για προσύμφωνα και προκαταβολές αγοράς ακινήτων, πριν αλλάξουν οι κανόνες του προγράμματος «Χρυσής Βίζας» και απογειωθούν τα όρια στις 800.000 ευρώ για Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη κ.α. Η εν λόγω ρύθμιση πέρασε χθες ως μικρή υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις της αντιπολίτευσης να ισχύσουν οι αλλαγές άμεσα.
Με την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας Vinci - Μυτιληναίου κατά της ανακήρυξης της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ως προσωρινού αναδόχου για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, κλείνει ο κύκλος των καθυστερήσεων ενός ακόμη πολύ μεγάλου έργου και ξεκινούν οι διαδικασίες. Είχε προηγηθεί απόρριψη και από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών.
Αλήθεια, με εκείνες τις καταγγελίες ότι από τα 640 σπίτια/κτίσματα που είχαν παραχωρηθεί προς δωρεάν χρήση στο προσωπικό της κλειστής πλέον ΛΑΡΚΟ μόνο τα 352 χρησιμοποιούνται ως κατοικίες από πραγματικά πρώην εργαζόμενους, ενώ τα υπόλοιπα τα εκμεταλλεύονται άνευ αντιτίμου διάφοροι μη σχετικοί, έχει γίνει κάποια έρευνα;