Οι αναφορές Στουρνάρα για ολιγοπώλια και ανύπαρκτο ανταγωνισμό και η επίσημη ανακοίνωση της Τσέτη για τον ΣΕΒ
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραπολιτική στήλη της Απογευματινής
Το διάβαζα και δεν το πίστευα. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε την Τρίτη λουκέτο και πρόστιμο 120.000 ευρώ στο ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών Perishop.gr για εξαπάτηση καταναλωτών, και ο (υποθέτω) «δαιμόνιος» ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Περηφάνης, που έχει και άλλες εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, πρόλαβε και ανέβασε στο διαδίκτυο καινούργιο e-shop με την επωνυμία «Peristore.gr», το οποίο εμπορεύεται ακριβώς τα ίδια προϊόντα. Στο (κλειστό) φυσικό κατάστημα μάλιστα κρέμασε και ενημερωτική ταμπελίτσα ότι ανοίγει ξανά στις 12 Απριλίου, ανακοινώνοντας μάλιστα και το όνομα του νέου site. Ψάχνοντάς το λίγο, είδα ότι Perishop και Peristore έχουν ακριβώς τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό και διεύθυνση έδρας στη Λάρισα. Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο μία άλλη περίπτωση εξαπάτησης καταναλωτών με την εταιρεία LA Mobiles φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με τον επιχειρηματία, καθώς διαθέτει τον ίδιο αριθμό ΓΕΜΗ. Έπειτα από όλα αυτά αναρωτιέμαι αν εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης αισθάνονται ότι έγιναν όλα καλά…
Η ακρίβεια στη χώρα μας είναι το υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό θέμα που απασχολεί πρώτους από όλους τους πολίτες και προκαλεί ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Όσες τεχνοκρατικές δικαιολογίες και αν επικαλούνται οι οικονομολόγοι για να δώσουν εξηγήσεις σε «παράδοξα» φαινόμενα, όπως η διαρκής άνοδος των τιμών στα τρόφιμα με υψηλότερους ρυθμούς στη χώρα μας συγκριτικά με την Ευρώπη, η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, ενώ πέφτει η χονδρεμπορική τιμή, το άλμα της βενζίνης στα δύο ευρώ, τα τραπεζικά και λοιπά, το πρόβλημα είναι δομικό και βαθιά ριζωμένο στον τρόπο που ασκείται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Όπως καθαρά το περιέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «είναι τα ολιγοπώλια και ο ανύπαρκτος ανταγωνισμός». Πρόβλημα που δεν λύνεται ούτε με «καλάθια» ούτε με applications σύγκρισης τιμών, αλλά κυρίως με απελευθέρωση αγορών, ενδελεχείς ελέγχους και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Το πήγαινε από εδώ, το έφερνε από εκεί και τελικά χθες η Ιουλία Τσέτη του φερώνυμου μεγάλου ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου (Unipharma) ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ. Δεν ξέρω τι είναι πιο σημαντικό. Ότι η κυρία Τσέτη επιχειρεί για πρώτη φορά στην ιστορία να σπάσει το «άβατο» του ανδροκρατούμενου συνδέσμου των βιομηχάνων ή ότι φέρνει σε δύσκολη θέση -για να το πω κομψά- τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (Τιτάν) και τον «wannabe» πρόεδρο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Περιμένω να δω αν στο παρασκήνιο έχει υπάρξει κάποια «συμφωνία» στήριξης υπέρ της κυρίας Τσέτη ή αν θα δούμε -για πρώτη φορά- περισσότερους του ενός διεκδικητές του «θρόνου».
Έχουμε πρόβλημα. Για την ακρίβεια, έχουμε πολύ υψηλή ανεργία αλλά και πολύ μεγάλες ελλείψεις καλοπληρωμένων ειδικοτήτων. Δεν μιλώ για τους 50.000 στις κατασκευές ή στα χωράφια. Από τον ΣΕΒ έλεγαν χθες ότι υπάρχουν 90.000 κενές θέσεις εργασίας τεχνικών ειδικοτήτων στη βιομηχανία και πάνω από 10.000 στην πληροφορική. Η Attica Bank γίνεται η όγδοη τράπεζα που μπαίνει στο «παιχνίδι» διαχείρισης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εμπλοκή της Attica στις χορηγήσεις δανείων του ΤΑΑ θα δώσει νέο «αέρα» στην τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με τη συμβολή των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου και οδεύει προς συγχώνευση με την Παγκρήτια.
Το υψηλότερο μέρισμα που έχει μοιράσει ποτέ στην ιστορία της θα δώσει φέτος στους μετόχους της η Motor Oil για τα κέρδη της χρήσης 2023, τα οποία ανήλθαν σε 806.684.000 ευρώ. Το συνολικό μέρισμα θα φτάσει τα 199.409.364 ευρώ ή το 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Τα 40 λεπτά έχουν ήδη δοθεί από τον Δεκέμβριο, οπότε οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν 1,4 ευρώ ακόμη. Η συνολική μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 6,6%.
Οι αναφορές Στουρνάρα
Η ακρίβεια στη χώρα μας είναι το υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό θέμα που απασχολεί πρώτους από όλους τους πολίτες και προκαλεί ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Όσες τεχνοκρατικές δικαιολογίες και αν επικαλούνται οι οικονομολόγοι για να δώσουν εξηγήσεις σε «παράδοξα» φαινόμενα, όπως η διαρκής άνοδος των τιμών στα τρόφιμα με υψηλότερους ρυθμούς στη χώρα μας συγκριτικά με την Ευρώπη, η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, ενώ πέφτει η χονδρεμπορική τιμή, το άλμα της βενζίνης στα δύο ευρώ, τα τραπεζικά και λοιπά, το πρόβλημα είναι δομικό και βαθιά ριζωμένο στον τρόπο που ασκείται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Όπως καθαρά το περιέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «είναι τα ολιγοπώλια και ο ανύπαρκτος ανταγωνισμός». Πρόβλημα που δεν λύνεται ούτε με «καλάθια» ούτε με applications σύγκρισης τιμών, αλλά κυρίως με απελευθέρωση αγορών, ενδελεχείς ελέγχους και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.Το πήγαινε από εδώ, το έφερνε από εκεί και τελικά χθες η Ιουλία Τσέτη του φερώνυμου μεγάλου ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου (Unipharma) ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ. Δεν ξέρω τι είναι πιο σημαντικό. Ότι η κυρία Τσέτη επιχειρεί για πρώτη φορά στην ιστορία να σπάσει το «άβατο» του ανδροκρατούμενου συνδέσμου των βιομηχάνων ή ότι φέρνει σε δύσκολη θέση -για να το πω κομψά- τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (Τιτάν) και τον «wannabe» πρόεδρο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Περιμένω να δω αν στο παρασκήνιο έχει υπάρξει κάποια «συμφωνία» στήριξης υπέρ της κυρίας Τσέτη ή αν θα δούμε -για πρώτη φορά- περισσότερους του ενός διεκδικητές του «θρόνου».