Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναφορά του πρωθυπουργού στα δικά του σχολικά χρόνια σε εκδήλωση για το bullying - "Κι εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο"
"Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιούνται"
Για την προσωπική του εμπειρία στο σχολείο μίλησε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση της εθνικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας από το υπουργείο Παιδείας στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη
*Διαβάστε εδώ: Kυριάκος Μητσοτάκης: Να σπάσουμε τη σιωπή για το bullying - Επανέρχεται η πενθήμερη και η οριστική αποβολή
«Να σπάσουμε τη σιωπή, δεν είναι μαγκιά να σπάσουμε τον άλλο στο ξύλο και να καταφέρουμε να αισθάνεται ο θύτης απομονωμένος. Τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το bullying στα σχολεία.
«Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιούνται, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Πρέπει να το καταλάβουμε, να το ενστερνιστούμε κι αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας», συνέχισε και σημείωσε πως τα περιστατικά βίας στα σχολεία «αυξάνονται, γιατί πλέον δηλώνονται, έχει ο άλλος το θάρρος πλέον να μιλήσει».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα δικά του σχολικά χρόνια λέγοντας: «Κι εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν αστείο, ήταν χαβαλές τότε κι εγώ ως χαβαλέ το αντιμετώπιζα τότε. Δεν τους δίναμε τόση μεγάλη σημασία, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν, τους τραυμάτισαν, τραύματα που μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια».«Να μην κοροϊδευόμαστε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξάρτηση των παιδιών από το κινητό. Είναι εργαλείο για ακραία έκφραση bullying. Είναι βέβαιο ότι μπροστά μας θα δούμε γεγονότα, που ούτε καν φανταζόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Κάνω μία έκκληση στα παιδιά, το κινητό δεν μπορεί να κυριαρχεί στη ζωή μας. Δεν έχουμε εύκολη απάντηση, αλλά πρέπει να βάλουμε περιορισμούς ως προς την χρήση του κινητού στα σχολεία», κατέληξε.
Σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση μαθήτριας είπε ότι τα παιδιά του αντιμετώπισαν «σχετικά ήπια» περιστατικά. «Τα παιδιά μου είχαν το προνόμιο ή το μειονέκτημα να μεγαλώσουν σε ένα σχολικό περιβάλλον όπου ο πατέρας τους ήταν πολύ γνωστός. Και αυτό από τη φύση του δημιουργεί τέτοιου είδους στόχο» ανέφερε χαρακτρηριστικά.
Τόνισε ότι τα παιδιά του «είχαν την άνεση να τα συζητήσουν μαζί μας» και ότι αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, καθότι η παρουσία και οι συμβουλές ενός έμπιστου προσώπου δίνουν δύναμη στο κάθε θύμα bullying.
«Πάντα υπάρχει το στίγμα της ντροπής ή αυτή η αίσθηση ότι δεν πρέπει να μιλήσω. Και εκεί έχουν μεγάλη σημασία και οι παρέες. Δηλαδή, και η παρέα και οι φίλοι μπορούν να πουν: “ρε παιδί μου, γιατί το δεχόμαστε; Μην το δέχεσαι αυτό το πράγμα εδώ” ή “πάμε μαζί”. Να πάρεις τον φίλο σου ή τη φίλη σου από το χέρι και να πεις: “θα πάμε μαζί να μιλήσουμε για το θέμα αυτό”, γιατί μπορεί μόνος σου να μην αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή ότι έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Οπότε, η απάντηση: ναι, έπρεπε με τα παιδιά μου να διαχειριστώ τέτοια περιστατικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.