Η ενδιαφέρουσα παρέμβαση Εξάρχου και τα σκαμπανεβάσματα του Χ.Α.
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
Για όποιον θυμάται τι γράφαμε προ ημερών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας «χρωστούσε» μια διόρθωση. Πέρυσι κέρδισε 40%, φέτος μετρά άνοδο 8%. Η αφορμή βρέθηκε με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τις ανησυχίες που προκαλεί η επόμενη μέρα. Πλέον, ανεξάρτητα από το αν -λόγου χάρη- από αύριο δούμε μια ανοδική αντίδραση, οι τιμές στο ΧΑ έχουν αποκτήσει κατηφορική κλίση. Αυτό είναι καλό για όσους έχουν ρευστότητα στην άκρη και πλέον αξιοποιούν τις πτωτικές υπερβολές χτίζοντας θέσεις για το επόμενο ανοδικό κύμα. Στο σημείο αυτό θέλω να μοιραστώ αυτό που μου επισημαίνει ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής) κάθε φορά που ρωτάω την εκτίμησή του. Πως κάθε διόρθωση σε ανοδική αγορά αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων. Και στην προκειμένη περίπτωση, αν υποθέσουμε πως ένα πρώτο σημείο προσγείωσης για το ΧΑ είναι η ζώνη 1.310-1.340 μονάδων, το οποίο ο ΓΔ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής πια, το επόμενο ανοδικό σκέλος θα είναι σε νεότερα υψηλά προς τις 1.600-1.700 μονάδες. Φέτος. Παρατηρώντας την υποχώρηση που έχουν ήδη καταγράψει οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών μεγάλης και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα περιθώρια για πολύ χαμηλότερες τιμές έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Επίσης για όσους αναρωτιούνται γιατί τόσο μεγάλη διαφοροποίηση χθες μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων, που κινήθηκαν ανοδικά, και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έφτασε να χάνει έως και 1,8%, για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειές του, να πούμε ότι το ΧΑ είναι μια αγορά με «νευρικά» hedge funds, αρκετούς μικροεπενδυτές που όσο εύκολα ενθουσιάζονται άλλο τόσο εύκολα πανικοβάλλονται και κυρίως είναι ένα χρηματιστήριο χωρίς «βάθος» και με πολύ στενή πόρτα εξόδου.
Άνοδο-ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του αλουμινίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου. Όχι λόγω Ιράν, αλλά μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αλουμίνιο σημείωσε άλμα 9,4%, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%. Μπορεί το κόστος να ανεβαίνει για τις τσέπες μας (π.χ. οικοδομή), αλλά για όσους επενδύουν λεφτά στις αγορές υπάρχουν δυο τρεις μεγάλες και μεσαίες εταιρείες στο ΧΑ που θα μπορούσαν να ευνοηθούν, αν έχουν αποθέματα αγορασμένα σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή η βεβαιότητα των πρατηριούχων ότι θα δούμε τιμές βενζίνης πάνω από 2 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας δεν έχω καταλάβει από πού πηγάζει. Ρωτώντας ανθρώπους στην αγορά μού λένε ότι δεν έχουν πάρει -ακόμη- τιμολόγια χονδρικής στα χέρια που να δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο.
Ακόμη πιο πάνω ανέβασε τον πήχυ για τις ελληνικές τράπεζες η Alpha Finance. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι υψηλότερες κατά 25% σε σύγκριση με τις προηγούμενες και συγκεκριμένα στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 9,10 ευρώ για την Εθνική και στα 4,90 για την Πειραιώς. Η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώρια για άνοδο από 30% έως 37%!
Αντίστοιχα υψηλά περιθώρια ανόδου κατά 36% προβλέπει η Eurobank Equities για τη Mytilineos, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 48,4 ευρώ μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Όσοι θέλουν να «διαβάσουν» το μέλλον της χώρας, ας κάνουν τον κόπο να ρίξουν πρώτα μια ματιά στην παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της Intrakat, Αλέξανδρου Εξάρχου, στο Φόρουμ των Δελφών. Από τα πολλά και ενδιαφέροντα ξεχώρισα μια επισήμανση-πρόβλεψη. Ότι δεν μας μένουν παρά 3-5 χρόνια για να αλλάξουμε ρότα στο καράβι και η χώρα να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στις εξαγωγές. Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στο δίπτυχο τουρισμός-κατανάλωση, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί σε δύσκολη θέση, ειδικά μετά το 2032, όταν και θα λήξει η περίοδος χάριτος των δανείων που έλαβε κατά την προηγούμενη δεκαετία.