Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που διαμορφώθηκε στα 99,9 δισ. ευρώ και γιατί οι εταιρείες διαχείρισης καρτών Mastercard και Visa απειλούν με προσφυγές
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
Θα ξεκινήσω με ένα «mea culpa», λέγοντας πως ο «Στέφανος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό»… Έλα όμως που το έκανε ο καλός μου φίλος ο χρηματιστής και ανεκτίμητος συμβουλάτοράς μου… Την «πατάτα», εννοώ, έκανε που εγώ μοιράστηκα μαζί σας χθες. Και με ενημέρωσε αξημέρωτα ότι τα σούπερ ντούπερ συστήματά του με τους προηγμένους αλγόριθμους σφύριξαν λήξη στη διόρθωση για το Χρηματιστήριο στο πρώτο σημείο που μας είχε πει (1.350-1.360 μονάδες), ακυρώνοντας κάθε άλλη ένδειξη για βαθύτερη διόρθωση προς τις 1.250 μονάδες. Να σου λοιπόν στη χθεσινή συνεδρίαση και τα νέα υψηλά 13 ετών για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που με τη συμβολή του Τιτάνα και των τραπεζών μάς άφησε ενεούς πιάνοντας τις 1.447,82 μονάδες με άνοδο 1,93% και σούπερ τζίρο 161.000.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι οι σορτάκηδες έσπευσαν όπως όπως να κλείσουν θέσεις αγοράζοντας μετοχές από το ταμπλό και οι φοβισμένοι επενδυτές ξεθάρρεψαν, βγήκαν από τα καταφύγια και μπήκαν με πραγματικά λεφτά στην αγορά. Το ντεσού της χθεσινής συνεδρίασης; Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 99,9 δισ. ευρώ. Πάμε καρφί για τα 100+, ούτε πόσους… αιώνες μετά δεν θυμάμαι! Με την ελπίδα ότι τα συστήματα δεν θα «λαθέψουν», θεωρούμε τη διόρθωση ολοκληρωμένη και πάμε πια να δούμε πόσο ψηλά θα μας οδηγήσει το νέο ανοδικό κύμα. Επειδή δεν κρύβω ότι φυλάω τα νώτα μου, οι 1.500- 1.600 μονάδες καλές μού φαίνονται και θα τις ξαναδούμε αργότερα.
Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των χρεώσεων κατά 50%
Το πήγε με το καλό, το πήγε με προειδοποιήσεις, είδε στο τέλος την αβελτηρία όλων των κρίκων που συνθέτουν την αλυσίδα των υπερβολικών χρεώσεων στα POS για τις συναλλαγές του «δεκάρικου» και το αποφάσισε ο Κωστής Χατζηδάκης, να περάσει νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των χρεώσεων κατά 50%. Για να δούμε τι θα λέει.
Απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Κι από χθες το μεσημέρι φτάνουν στα αυτιά μου πληροφορίες ότι ειδικά οι εταιρείες διαχείρισης καρτών Mastercard και Visa, που χρεώνουν 2%-3%, απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη… Είναι οι ίδιες που προ ημερών έλεγαν ότι χρεώνουν φτηνά σε σχέση με την Ευρώπη και θέλουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Να πάνε στα δικαστήρια, να πάνε. Και να πάρουν μαζί για μάρτυρες υπεράσπισης κάτι φίλους παραγωγούς και πωλητές, που έχω εδώ κάτω στη λαϊκή της Καλλιθέας, και τον Σπύρο, που έχει το ψιλικατζίδικο στη γειτονιά μου στον Κολωνό. Με 359 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 61 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, απαιτούν δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 1,5% του ΑΕΠ για τα κράτη με υψηλό χρέος, απαγορεύουν έκτακτες παροχές σε περίπτωση υπέρβασης των φορολογικών εσόδων, αλλά επιτρέπουν πιο σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. «Πρόκειται για μια νέα αρχή και επιστροφή στη δημοσιονομική υπευθυνότητα», δήλωσε ο εισηγητής του Λαϊκού Κόμματος, Μάρκους Φέμπερ. «Οι νέοι κανόνες είναι ένας ζουρλομανδύας για τις ευρωπαϊκές χώρες», αντέτεινε ο Φιλίπ Λαμπέρτ των Πρασίνων.
Η Eurobank τα σήκωσε για τα καλά από τους επενδυτές
Μετά το πατατράκ της Moody’s και τις ρουκέτες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, που ακολουθήθηκαν από την αναβάθμιση των προοπτικών της S&P, ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούν Δημόσιο και τράπεζες ότι λεφτά υπάρχουν στις αγορές. Είναι θέμα ωρών να βγει το Δημόσιο με το 30ετές ομόλογο, η δε Eurobank τα σήκωσε για τα καλά χθες από τους επενδυτές. Της προσφέρθηκαν 1,4 δισ. ευρώ για το senior 7ετές ομόλογο, θα αντλήσει τελικά 650.000.000 ευρώ με επιτόκιο 5%. Πάντως, αν δεν πέσουν στο μισό τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών για τα κεφάλαιά τους, περιμένει κανείς ότι θα μειωθούν τα επιτόκια των χορηγήσεων ή θα ανέβουν τα επιτόκια των καταθέσεων; Η «εξυγίανση» σηκώνει μεγάλη κουβέντα.