Με κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2009- ξεκινά από αυτή την εβδομάδα την πορεία του το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν συγκρίνουμε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ με το ΑΕΠ της Οικονομίας στα 220 δισ. ευρώ φέτος και στα 230 δισ. ευρώ το 2025, μας βγαίνει ένας λόγος γύρω στο 40%-44%. Είμαστε φτηνοί ή ακριβοί; Σκεφτείτε ότι το 2011-2012, όταν Χρηματιστήριο και πραγματική Οικονομία έξυναν τον πάτο του βαρελιού, η αξία των μετοχών αντιστοιχούσε στο 10%-12% του ΑΕΠ. Τυχεροί όσοι αγόρασαν μετοχές τότε, γιατί ήταν τσάμπα. Στη μεγάλη φούσκα του 1999 είχαμε φτάσει στο 200% του ΑΕΠ (195% έγραψε το κοντέρ), όσο δηλαδή είναι τα τελευταία χρόνια στη Wall Street. Εξευτελιστικά φτηνή δεν είναι πια η αγορά της Αθήνας. Αλλά δεν είναι ούτε ακριβή ούτε φυσικά φούσκα. Έχει να δώσει πολύ καλές αποδόσεις. Υποδεέστερες φυσικά από τα 2.000%-3.000% (!) που προσέφεραν πολλές από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας την τελευταία δεκαετία, αλλά πολύ υψηλότερες από οποιοδήποτε καταθετικό ή σύνθετο επενδυτικό προϊόν υπάρχει σήμερα στην αγορά.
Η δήλωση Πάιατ για την Τουρκία
Μπορεί να στενοχωρήσω κάποιους, αλλά όποιος νομίζει ότι η Δύση θα αφήσει την Τουρκία «στην άκρη» των στρατηγικών γεωπολιτικών αποφάσεων, και ειδικά των ενεργειακών διαδρόμων, ας το σκεφτεί ξανά. Ο «σουλτάνος» ξέρει τη δύναμη της χώρας που κυβερνά και δεν κάνει τίποτα στην τύχη. Δεν είναι ούτε η βαριά βιομηχανία ούτε τα 85.500.000 του πληθυσμού της γειτονικής χώρας που την καθιστούν πανίσχυρο παράγοντα στην περιοχή - και ανεπιθύμητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πρωτίστως οι αγωγοί αερίου και οι μελλοντικές διασυνδέσεις που διέρχονται από το έδαφός της καθιστώντας τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Τώρα που οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν διαρραγεί και όλοι αναζητούν εναλλακτικούς διαδρόμους, στους οποίους φυσικά εντάσσεται και η Ελλάδα, αφήνω εδώ τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ, η οποία έγινε την ίδια ημέρα που έγινε γνωστή η ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν: «Η διαφοροποίηση των πηγών είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο εδώ, μέσα από τους κρίσιμους ορυκτούς πόρους της και τη μεγάλη βιομηχανική της ικανότητα»…
Θιασιώτης της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας
Ο Τζέφρι Πάιατ, που σε αρκετούς θυμίζει τον Κίσινγκερ, είναι ένθερμος θιασώτης της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο. Αφήνω εδώ, επίσης, προς μελλοντική χρήση την άποψη που εξέφρασε στο συνέδριο για τη ΝΑ Μεσόγειο, ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι η ενέργεια πρέπει να είναι οδηγός συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά περιόδους όπως η ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας το 2020. Και νομίζω ότι σήμερα η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί δραστικά από τότε»…
Δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων για την ΤΕΡΝΑ
Ολοκληρώνονται αύριο, Μ. Τρίτη, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του 2023 με λίγες σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΒΑΞ (29/04), Ιατρικό Αθηνών και Interlife. Σύμφωνα με τον αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη (Beta ΑΧΕΠΕΥ), στο 61% των εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα, τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα.
Ρεκόρ για Μυτιλιναίο και Σαράντη
Τα πρώτα ακούσματα από τα μεγέθη του α΄ τριμήνου δείχνουν επίσης ότι οι εισηγμένες ξεκίνησαν πολύ καλά τη χρονιά, αν λάβει κανείς υπόψη τα κέρδη-ρεκόρ από Μυτιληναίο και Σαράντη. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει στις 30/4 και η Εθνική την Πρωτομαγιά με εκτιμήσεις για οριακή μείωση εσόδων από τόκους και προμήθειες και χαμηλό δείκτη πιστωτικών προβλέψεων. Πέρα από την κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο μέρισμα, στα δάνεια και την εξέλιξη των καθυστερήσεων στα δάνεια.