"Reopening" στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Η Cenergy της Viohalco κορυφαία επιλογή μεγάλων funds - Το στοίχημα της ακρίβειας
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της Απογευματινής
«Reopening» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Με θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια γίνεται σήμερα το «reopening» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έπειτα από διαδοχικές ημέρες αργίας. Οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, το ΧΑ διατηρείται σε επαφή με τα υψηλά 13 ετών προσελκύοντας αυξημένες συναλλαγές, οπότε αν κάτι μένει να δούμε είναι εκείνα τα πολυθρύλητα deals που θα δώσουν το έναυσμα για την κίνηση προς τις 1.500 μονάδες.Αν λοιπόν δεν μας διαψεύσουν οι καλές και αξιόπιστες πηγές μας, αυτή ή η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με καλά νέα από το μέτωπο τουλάχιστον μιας μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας.
Τα deals μεταξύ εταιρειών εκτός χρηματιστηρίου
Deals όμως «ψήνονται» και μεταξύ εταιρειών εκτός χρηματιστηρίου. Τα αναψυκτικά-νερά-χυμοί κ.λπ. είναι ο κλάδος που προσελκύει το ενδιαφέρον δυο τριών μεγάλων επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει σε αντίστοιχες εταιρείες. Πιθανόν να βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη συγχώνευση στον κλάδο που θα έχει κατάληξη και το χρηματιστήριο. Λίγο-πολύ οι ίδιοι παίκτες -πρώην βιομήχανοι και τραπεζίτες- συζητούν τι θα κάνουν και με κάποιες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου των τροφίμων για να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος.
Στις προπασχαλινές συνεδριάσεις φίλοι διαχειριστές κεφαλαίων παρατηρούσαν σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με ενίσχυση θέσεων σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και «άδειασμα» μικρότερων εταιρειών, οι οποίες βρίσκονταν σε κωδικούς δραστήριων λόμπι.
Είμαι πολύ περίεργος να δω αν οι μετοχές των τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής και της Eurobank, που μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου βρέθηκαν σε υψηλά 8,5 ετών, θα έχουν τις δυνάμεις να σκαρφαλώσουν σε απάτητες εδώ και χρόνια κορυφές. Η Εθνική έχει μπροστά της και το story του επόμενου κύκλου αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Η ψαλίδα της αξίας των δύο τραπεζών έχει μειωθεί σε μόλις 364.000.000 ευρώ, με τη Eurobank στα 7,507 δισ. ευρώ και την ΕΤΕ στα 7,143 δισ. ευρώ.
Η Cenergy της Viohalco κορυφαία επιλογή μεγάλων funds
Η Cenergy της Viohalco είναι επίσης από τις βιομηχανίες που αποτελούν πλέον κορυφαία επιλογή μεγάλων funds κυρίως, γιατί δείχνει συνέπεια στην ανάληψη και εκτέλεση νέων έργων και η μεγάλη επένδυση -με τις ευνοϊκές φοροαπαλλαγές- που προωθεί στις ΗΠΑ δημιουργεί προσδοκίες ότι η εταιρεία θα αλλάξει επίπεδο.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η 13η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στο ΧΑ
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μπορεί να βρίσκεται μόλις τρεις μήνες στο χρηματιστήριο και να παραμένει κοντά στην τιμή εισαγωγής, όμως με κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ είναι σήμερα η 13η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στο ΧΑ, οπότε θεωρείται πολύ πιθανή η ένταξή της στον FTSE Large Cap. Νέο «πακέτο» προστίμων σε servicers που διαχειρίζονται «άκομψα» τα «κόκκινα» δάνεια οφειλετών ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα τα μάθουμε τις επόμενες ημέρες και πιθανόν όσο πλησιάζουμε στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.
Το στοίχημα της ακρίβειας
Η οποία ακρίβεια, ό,τι και να ακούτε δεξιά κι αριστερά, ήρθε για να μείνει, με την έννοια ότι τα νέα επίπεδα τιμών που έχουν διαμορφωθεί στα ράφια δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, γιατί αυτό θα απαιτούσε συνθήκες αποπληθωρισμού. Το στοίχημα τώρα είναι να μπει επιτέλους ένα ουσιαστικό φρένο στον ρυθμό αύξησης των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, κάθε μήνας που περνά είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Ακόμη και αν οι ανατιμήσεις επιβραδύνουν, δεν παύουν να είναι ανατιμήσεις.
Υψηλού ρίσκου η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα
Υψηλού ρίσκου η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα προλαβαίνοντας τη FED. Και αυτό γιατί, αν το πράξει, η διαφορά ανάμεσα στα βασικά επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 2,1%, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays, συγκριτικά με τη σημερινή διαφορά του 1,4%, με άμεση συνέπεια τη φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο και την ενίσχυση της αξίας του. Από την άλλη, επειδή η Ευρωζώνη έχει ανάγκη να τονώσει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, δεν ξέρω κατά πόσο τελικά θα την έβλαπτε μια περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ.*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/05/2024