Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων της Ελλάδας ως επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπείας και γι’αυτο έχει ξεχωριστή σημασία.

Κατά την επίσκεψη στο Βατικανό, ο Κυριάκος Πιερρακακης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Ο Πάπας τον καλωσόρισε με τη λέξη «καλημέρα» στα ελληνικά. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας από το μουσείο Μπενάκη καθώς και τα άπαντα του Διονύσιου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή, υπογραμμίζοντας έναν στίχο γεμάτο νόημα για τις σχέσεις ορθοδόξων και καθολικών: «το χάσμα  π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιομις’ άνθη».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αποφοιτήσει από τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, σχολείο που συνιστά προνομιακό χώρο της ελληνικής καθολικής κοινότητας και θεωρείται κοντά σε πολλούς Έλληνες καθολικούς. Το ενδιαφέρον του γι’αυτά τα ζητήματα είναι συνεπώς αναμενόμενο.

Στη Βατικανό πραγματοποίησε πολλές ακόμα συναντήσεις, με κυρίαρχη εκείνη με τον «υπουργό εξωτερικών» του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Γκάλαχερ. Ο Υπουργός Παιδείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο εξωτερικών, έθεσε με έμφαση το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας από μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έπειτα από την αντίστοιχη προκλητική ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης στην Αγία Σοφιά και σε αντίστοιχες εκκλησίες στον Πόντο. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθολική κοινότητα στην Ελλάδα, νομοθετικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν καθώς και το πως θα μειωθεί η γραφειοκρατικά που αφορά τα καθολικά μοναστικά τάγματα. Τονίστηκε επίσης η σημασία του κοινού εορτασμού του Πάσχα για ορθόδοξους και καθολικούς, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες για τους Εν Ελλάδι καθολικούς στην πατρίδα μας.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό περιελάμβανε επίσης και περιήγηση στα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τα μουσεία του Βατικανού, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πολιτική και η μεθοδολογία ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της Αγίας Έδρας. Ο υπουργός Παιδειας φαίνεται πως πήρε αρκετές νέες ιδέες.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά