Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αψηφήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτός από την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια έσπευσαν να στείλουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών είχε γίνει πολύ καλή προετοιμασία πριν από τα όσα είδαμε να εκτυλίσσονται. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συζητήσει με την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Σκόπια την τακτική που θα ακολουθούσε στην περίπτωση που θα υπήρχε προκλητική αναφορά από την πλευρά της νέας προέδρου. Μόλις λοιπόν εκείνη μίλησε για τη «Μακεδονία», η Σοφία Φιλιππίδου επιδεικτικά σηκώθηκε και αποχώρησε από την τελετή.

Μετά την αποχώρηση της Φιλιππίδου, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού προηγουμένως ενημέρωσε λεπτομερώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσε να καταστήσει κοινωνούς για τα όσα είχαν διαδραματιστεί στα Σκοπιά, με πρωταγωνίστρια τη νέα πρόεδρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τη σχετική ενημέρωση από την πλευρά του Έλληνα ΥΠΕΞ ακολούθησαν δηλώσεις όλων σχεδόν των θεσμικών ευρωπαϊκών φορέων, οι οποίες κατά κοινή παραδοχή φέρνουν σε δύσκολη θέση τη νέα ηγεσία των Σκοπίων.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη «σκληρή» νέα πρόεδρο, ο νέος πρωθυπουργός μάλλον σκοπεύει να ξεχάσει τα όσα έλεγε προεκλογικά σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»

Οι οδηγίες Γεραπετρίτη στην Ελληνίδα πρέσβειρα στα Σκοπιά

– Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτός από την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια έσπευσαν να στείλουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Να σας πω ότι από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών είχε γίνει πολύ καλή προετοιμασία πριν από τα όσα είδαμε να εκτυλίσσονται. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συζητήσει με την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Σκόπια την τακτική που θα ακολουθούσε στην περίπτωση που θα υπήρχε προκλητική αναφορά από την πλευρά της νέας προέδρου. Μόλις λοιπόν εκείνη μίλησε για τη «Μακεδονία», η πρέσβειρα Σοφία Φιλιππίδου επιδεικτικά σηκώθηκε και αποχώρησε από την τελετή. Άντε τώρα με κάτι τέτοια να μη βγάλεις το καπέλο (ακόμη κι αυτό που δεν φοράς, όπως εγώ) στον υπουργό Γεραπετρίτη, ο οποίος, χωρίς να το διαφημίζει, μέχρι τώρα κάνει αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική και κυρίως η εθνική συνείδηση.


Επικοινωνία με τους Ευρωπαίους

-Μετά την αποχώρηση της Φιλιππίδου ο υπουργός Γεραπετρίτης, αφού προηγουμένως ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρόεδρο Μητσοτάκη, έσπευσε να καταστήσει κοινωνούς για τα όσα είχαν διαδραματιστεί στα Σκοπιά, με πρωταγωνίστρια τη νέα πρόεδρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τη σχετική ενημέρωση από την πλευρά του Έλληνα ΥΠΕΞ ακολούθησαν δηλώσεις όλων σχεδόν των θεσμικών ευρωπαϊκών φορέων, οι οποίες κατά κοινή παραδοχή φέρνουν σε δύσκολη θέση με το «καλημέρα» τη νέα ηγεσία των Σκοπίων. Με αφορμή τα χθεσινά, σπεύδω να σας πω ότι σε αντίθεση με τη «σκληρή» νέα πρόεδρο, που εδώ που τα λέμε δεν έχει και καμία σοβαρή αρμοδιότητα, ο νέος πρωθυπουργός μάλλον σκοπεύει να ξεχάσει τα όσα έλεγε προεκλογικά σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».