Χρηματιστήριο της Αθήνας: Ήπια πτώση μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν βρει τρόπο να μην πλήττει κανείς. Μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου και συνολικά 12 θετικές στις τελευταίες 15, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση από τα υψηλά 13 ετών, καθώς βγήκαν πωλητές στα blue chips, αλλά μπήκαν αγοραστές σε μετοχές της «περιφέρειας». Εκεί, στις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης, στήθηκε πάρτι κανονικό με αποδόσεις από 4-5% έως και το απόλυτο limit up.

Ξεχώρισε το ράλι που έκανε με πάταγο η «μικρή» Foodlink, η οποία είχε λόγο κι έκλεισε με κέρδη 29,23% στα 0,504 ευρώ. Και αυτό γιατί άλλαξε χέρια πάνω από το 5% της εταιρείας (1.832.638 τεμάχια) ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα 16.809.000 ευρώ. Τα πακέτα πέρασαν στην τιμή του 0,41 ευρώ, με μικρό premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή. Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι πωλητής του πακέτου είναι η Sadion Investments (εταιρεία συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση), η οποία πούλησε το σύνολο της θέσης, και αγοραστές είναι δύο αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε δυναμικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Info-Quest, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ διεκδικούν αυτή την περίοδο μια θέση στις προτιμήσεις των funds από τα βαριά χαρτιά, αλλά χθες «ξύπνησαν» και υπεραπέδωσαν μικρότερες εταιρείες με μεγάλες προοπτικές όπως η Άβαξ, η Lavipharm, η Q&R κ.ά.


Οι ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece Standard

Σήμερα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι μια ακόμη μεγάλη μέρα για την κεφαλαιαγορά της Αθήνας: αν στην προγραμματισμένη αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών της Morgan Stanley, που θα ανακοινωθεί σήμερα και θα ισχύσει στις 3 Ιουνίου, υπάρξει έστω και μια προσθήκη που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ελληνικών μετοχών στον MSCI Greece Standard. Προς το παρόν οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη είναι δέκα, και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil.


Ζημιές για το 63% των εταιρειών στην Ελλάδα το 2022

Όπου δεν πίπτει χρήμα, πίπτει… φόρος. Το 2022, σε μια χρονιά με ανάπτυξη 5,6% και ρεκόρ εσόδων και κερδών για τις επιχειρήσεις, το 63% των εταιρειών στην Ελλάδα, δηλαδή πάνω από 130.700 επιχειρήσεις, δήλωσε ζημιές και το 23,6% μηδενικά κέρδη. Συνολικά δηλαδή 209.578 από τα 333.588 νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στη χώρα μας, ενώ κάνουν τζίρο 103 δισ. ευρώ, «φυτοζωούν» ή πάνε για λουκέτο στην καλύτερη περίοδο της οικονομίας, εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Παρά ταύτα, τα φορολογητέα καθαρά κέρδη που δηλώθηκαν το 2023, για το φορολογικό έτος 2022, ανήλθαν σε 25,17 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7,22 δισ. ευρώ ή κατά 40,25% σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2021, ενώ ο φόρος που βεβαιώθηκε ήταν 6,6 δισ. ευρώ (+41%). Ποιος τα πέτυχε και πλήρωσε; Οι υπόλοιπες, και κυρίως καμιά δεκαριά χιλιάδες εταιρείες που δήλωσαν φορολογητέα κέρδη από 300.000 ευρώ και πάνω. Πείτε μου εσείς τώρα αν έχει άδικο ο Χατζηδάκης με το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αν τα ίδια κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 6,65 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,93 δισ. ευρώ ή κατά 40,87% σε σχέση με το 2021.


Τι συμβαίνει με τη μετοχή του ΟΤΕ

Δεν τη βλέπω καλά τη μετοχή του ΟΤΕ. Ο πάλαι ποτέ στυλοβάτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα 14 ευρώ, αλλά οι επίμονοι πωλητές τον δυσκολεύουν. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι δεν θα είναι πολύ μειωμένα. Πάνω κάτω στα περσινά 135.000.000 ευρώ.


Τα βλέμματα των αγορών στραμμένα στις ΗΠΑ

Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο στη χώρα μας, αλλά τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όπου οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο και θα αποτελέσουν κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων. Η ΕΚΤ πιθανόν αυτή τη φορά να κάνει πρώτη το βήμα τον Ιούνιο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/05/2024