«Το momentum για την Ελλάδα διεθνώς είναι θετικό, όχι για την Ευρώπη»

«Ευρώπη, negative. Ελλάδα, positive». Τάδε έφη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος ερωτώμενος χθες στον «Κύκλο Ιδεών» για τη στάση της Ευρώπης σήμερα απέναντι στη βιομηχανία. «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό. Το momentum για την Ελλάδα διεθνώς είναι θετικό, όχι για την Ευρώπη», σημείωσε, εξηγώντας πως «η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια αμυντικών δαπανών, οι οποίες πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχαν στον ορίζοντα, αλλά τώρα μπαίνουν επιτακτικά. Και επίσης θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης, αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την ενεργειακή μετάβαση με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας». Καιρό τα λέει ο πρόεδρος Βαγγέλης αυτά και χτυπάει τα καμπανάκια. Και όχι μόνο λέει, αλλά πράττει κιόλας, ρίχνοντας μεγάλο βάρος των επενδύσεών του στις ΗΠΑ.

*Διαβάστε εδώ: Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις - Οι ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece Standard - Τι συμβαίνει με τη μετοχή του ΟΤΕ


Η απάντηση των τραπεζιτών στην κριτική που δέχονται οι τράπεζες ότι δανείζουν ακριβά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Απαντήσεις στην κριτική που δέχονται οι τράπεζες ότι δανείζουν ακριβά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή δίνουν μηδενικούς τόκους στις καταθέσεις επιχείρησε να δώσει χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, από το ίδιο συνέδριο. Εγώ, όσο βλέπω το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών στο 5,5%-6%, να με συγχωρεί ο κ. Καραβίας, αλλά δεν πείθομαι.

Πάμε να δούμε, όμως, πώς δικαιολογήθηκε. Για τα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις υποστήριξε ότι «οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι μεγαλύτερες από τις μικρομεσαίες δανείζονται πλέον με περιθώρια που είναι αντίστοιχα ή και χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές χώρες ή τη Βόρεια Αμερική». Με ή χωρίς τα δανεικά από το Ταμείο Ανάκαμψης; Αυτό θα ρωτούσα εγώ.

Για τις υπόλοιπες είπε ότι δεν υπάρχει επιχείρηση με οικονομική βάση και αξιόπιστο business plan που δεν λαμβάνει δάνειο. Αλλά… «έχουμε περίπου 900.000 εταιρείες, από τις οποίες λίγο πάνω από 100.000 έχουν άνετη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Περί τις 540.000 δεν έχουν κανέναν υπάλληλο, άλλες 250.000 απασχολούν μέχρι τέσσερις εργαζόμενους και μόλις 80.000 έχουν παραπάνω από πέντε υπαλλήλους». Οπότε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα είναι ότι δεν είναι αξιόχρεες.

Οι τραπεζίτες έχουν εν μέρει δίκιο όταν λένε ότι δεν μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις με ζημίες ή μαγειρεμένα μεγέθη, γιατί στο τέλος τη ζημιά τη φορτώνονται οι καταθέτες. Αλλά, πώς να το κάνουμε, το χάνουν -το δίκιο τους- όταν σχεδόν συντονισμένα έχουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη. Πώς να το κάνουμε.

Νομίζω πως από τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών έσπευσε να αμφισβητήσει τους αυξημένους φόρους που προέκυψαν για τα περσινά εισοδήματα με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό των 10.920 ευρώ, ελάχιστοι θα μπουν στη βάσανο των ελέγχων σε βάθος πενταετίας.
To τελευταίο μήνυμα που επέλεξε να εκπέμψει ο Μιχάλης Τσαμάζ πριν από την αλλαγή φρουράς στο τιμόνι του ΟΤΕ, μιλώντας χθες με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, είναι ότι ο όμιλος δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά. «Βλέπουμε ότι η μείωση τιμών δεν έχει νόημα», είπε ο απερχόμενος CEO, αποκλείοντας -προσώρας- καλύτερες τιμές αλλά υποσχόμενος καλύτερη εμπειρία του πελάτη…


Η μεγάλη άνοδος της μετοχής της κατασκευαστικής Άβαξ

Για κάποιο ηχηρό νέο είχε «προϊδεάσει» η χρηματιστηριακή πιάτσα από την προχθεσινή μεγάλη άνοδο της μετοχής της κατασκευαστικής Άβαξ, αλλά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν. Χθες, που η διοίκηση συνάντησε εκπροσώπους χρηματιστηριακών και fund managers, επιχειρήθηκε να δοθεί μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον λόγω του ανεκτέλεστου των 3 δισ. ευρώ και των νέων έργων που επιδιώκει να χτυπήσει η εταιρεία. Στα «highlights» ήταν και η παρουσίαση των δύο πρόσφατων εκθέσεων της Edison και της Optima Bank, που δίνουν τιμές-στόχους τα 3 και τα 2,79 ευρώ αντίστοιχα, με περιθώριο ανόδου +90% και +76%.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/05/2024