Οι 1.500 μονάδες στο χρηματιστήριο «αλώθηκαν». Χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια, από τον Απρίλιο του 2011 που ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε αυτές τις τιμές (με εντελώς διαφορετική σύνθεση τότε και σε ισχυρή καθοδική πορεία που τον οδήγησε στις 474 μονάδες), για να ξαναγραφτεί αυτό το νούμερο. Το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μαγική εικόνα, γιατί αν βγουν από το κάδρο οι τράπεζες που έκτοτε μηδένισαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν, ο ΓΔ «κανονικά» έπρεπε να γράφει τουλάχιστον 3.000 μονάδες.

Πάντως οι 1.500 μονάδες δεν «κρατήθηκαν» στο κλείσιμο. Αλλά αυτό δεν λέει και πολλά. Δεν αποτελούν κάποιο διαγραμματικό σημείο παρά μόνο «ψυχολογικό» επίπεδο. Άπαξ και διασπάστηκαν, άνοιξε ο δρόμος για τη ζώνη 1.700-2.100 μονάδων μεσοπρόθεσμα.

"Youth Pass": Πάνω από 145.000 νέοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση


Δεν μπορώ εκ θέσεως να σχολιάσω την εισήγηση της εισαγγελέως για το σκάνδαλο της Folli Follie. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και έχει τον δικό της τρόπο σκέψης στις υποθέσεις που εξετάζει. Κρατάω μόνο ότι «εγκληματική οργάνωση» για το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας, δεν υπήρξε. Αν μπορώ να βγάλω ένα συμπέρασμα από την εισήγηση για την ενοχή των Κουτσολιούτσων σε τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες είναι πως έπεσαν στα πολύ μαλακά.

Πάνω από 145.000 νέοι 18-19 ετών θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του «Youth pass» 2024. Σχετική αίτηση έως τις 15 Μαΐου που έληγε η προθεσμία είχαν υποβάλει 69.825 18άρηδες, ενώ άλλοι 75.863 19ρηδες λαμβάνουν αυτοδίκαια την ενίσχυση.

Black out στην Πειραιώς


Black out επί αρκετές ώρες επικράτησε χθες στο ηλεκτρονικό σύστημα winbank της Πειραιώς, το οποίο δεν επέτρεπε την είσοδο σε κανέναν. Η τράπεζα δεν έδωσε λεπτομέρειες για το συμβάν, αν δηλαδή ήταν ένα τεχνικό σφάλμα ή αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Έριξε όλο το βάρος, όμως, στο να αποκαταστήσει το πρόβλημα, και τα κατάφερε.

Ο Άκης Σκέρτσος, που ξέρει καλά οικονομικά, έχει επιφορτιστεί με το βάρος της επιστολής που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην τιμολόγηση των προϊόντων των πολυεθνικών που πουλάνε ακριβώς τα ίδια προϊόντα με διαφορές 50%-100% από χώρα σε χώρα. Από τη χθεσινή ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου κατάλαβα πως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν οι πρακτικές των πολυεθνικών, που έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες αποκλίσεις τιμών, δεν είναι παράνομες αλλά κοινώς αποδεκτές, όπως παραδέχεται ο υπουργός Επικρατείας.

Επιβεβαίωση της Eurostat για χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού


Μιας και περί ακρίβειας ο λόγος, η Eurostat επιβεβαίωσε τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στο 2,4% για τον Απρίλιο και στο 2,6% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πορεία επιστροφής προς τον στόχο του 2% φέρνει πλέον όλο και πιο κοντά την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, που αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί πρώτη σε σχέση με τη FED.

Στην κόντρα Χατζηδάκη - ΑΑΔΕ - λογιστών νομίζω πως ο υπουργός Κωστής τα είπε όλα. Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις που ξεπερνούν το 1.300.000, τα λογιστικά γραφεία χάνουν λεφτά. Για βάλτε από 50-60 ευρώ τη μία και θα καταλάβετε γιατί ξαφνικά ανακάλυψαν τόσα προβλήματα και λάθη οι λογιστές. Χαμηλότερο θα είναι το ελληνικό χρέος από το ιταλικό σε τρία χρόνια, εκτιμά ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope. Μέχρι το 2027, ο οίκος υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ.

Ως ρέκτης του χρηματιστηρίου και κυνηγός των μεγάλων ευκαιριών, θα πρότεινα σιγά σιγά να ξαναβάλετε στο μικροσκόπιο τη μετοχή της ΔΕΗ. Η οποία λίγο θέλει να ξεπεράσει τα 11,90 ευρώ και να κινηθεί πάνω από τα 13-14. Στη μεγάλη εικόνα ο στόχος είναι προς τα 18-20 ευρώ.