Στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη έδωσαν το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στην Αριστερά η αδικία μάς αγγίζει πολύ βαθιά». «Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν, για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν. Και το βασικό είναι εμείς πώς θα γίνουμε μία καλύτερη χώρα. Πώς θα γίνουμε μία χώρα η οποία βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζεται και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη συνεισφορά του αείμνηστου Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την αναγνώριση της γενοκτονίας. «Η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν σε όλη την ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή στη μνήμη 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ακούστηκε ηχηρά η λέξη «αθάνατοι», ενώ ήχησε με τη συνοδεία της λύρας ο ύμνος στον Πόντο από τον Αρσένιο Ορφανίδη.