Πριν από λίγες μέρες το Big Mouth του powergame.gr αναφερόταν στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει εκ νέου δίχτυα προς την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθώντας να βελτιώσει τις κάπως τεταμένες σχέσεις του τελευταίου διαστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την παραγγελία της μιας επιπλέον φρεγάτας Belharra, η στήλη είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν και σκέψεις για την αγορά τεσσάρων ακόμη Rafale. Μια μέρα αργότερα, ο υπουργός επί της Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση, αποκάλυψε ότι υπάρχει οψιόν για την εξαγορά μιας ακόμη γαλλικής φρεγάτας, ενώ από τη Βέροια ο πρωθυπουργός είπε ότι έπειτα από καιρό θα πάει να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο. «Σε δύο βδομάδες είμαι καλεσμένος από τον πρόεδρο Μακρόν να συμμετάσχω στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας και πριν από αυτό θα βρεθώ στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου ναυπηγούνται σήμερα και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Τα αναβαθμισμένα F-16 μάς δίνουν άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να μπορεί να διαπραγματεύεται τα ζητήματα τα οποία έχει στην εξωτερική πολιτική από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης».

Το βροντερό «όχι» του Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό ρόλο

Από τα όσα είπαν οι Μητσοτάκης και Δένδιας αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι εσχάτως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Μακρόν.

Όπως αναφέρει η στήλη, ακόμη και στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλιπαρούσε τον Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκό ρόλο, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν αρνητική. Πάντως το σενάριο, που θέλει τον Μητσοτάκη σε αυτήν τη φάση να κάνει σκέψεις, που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδεχομένως και με την Προεδρία της Δημοκρατίας, φαίνεται πιο λογικό. Και αυτό γιατί στις αρχές του νέου χρόνου θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής προέδρου ή θα επιλέξει να προτείνει άλλο πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»


Το άνοιγμα Μητσοτάκη σε Μακρόν…

– Υποθέτω πως θυμάστε ότι πριν από λίγες (μα πολύ λίγες) μέρες σάς έγραφα ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει ρίξει εκ νέου δίχτυα προς την πλευρά του Γάλλου προέδρου, Μακρόν, προσπαθώντας να βελτιώσει τις κάπως τεταμένες σχέσεις του τελευταίου (χρονικού) διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την παραγγελία της μιας επιπλέον φρεγάτας Belharra, σας αποκάλυψα ότι υπάρχουν και σκέψεις για την αγορά τεσσάρων ακόμη Rafale. Πριν καλά-καλά προλάβω να σας γράψω όλα αυτά τα ωραία, μια μέρα αργότερα (συγκεκριμένα την Τετάρτη) ο υπουργός επί της Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση, αποκάλυψε ότι υπάρχει οψιόν για την εξαγορά μιας ακόμη γαλλικής φρεγάτας, ενώ από τη Βέροια ο πρόεδρος Μητσοτάκης μάς είπε ότι έπειτα από καιρό θα πάει να συναντήσει τον Μακρόν. «Σε δύο βδομάδες είμαι καλεσμένος από τον πρόεδρο Μακρόν να συμμετάσχω στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας και πριν από αυτό θα βρεθώ στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου ναυπηγούνται σήμερα και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει και να βγάλει και την είδηση για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές. «Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Τα αναβαθμισμένα F-16 μάς δίνουν άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να μπορεί να διαπραγματεύεται τα ζητήματα τα οποία έχει στην εξωτερική πολιτική από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης».

…και το βροντερό «όχι» σε ευρωπαϊκό ρόλο

– Από τα όσα είπαν οι Μητσοτάκης και Δένδιας αυτό που κράτησα είναι ότι εσχάτως κάτι έχει αλλάξει (προς το ευμενέστερο προφανώς) στις σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο. Και επειδή κάτι τέτοια μαντάτα αρχίζουν και βάζουν ψύλλους στ’ αυτιά της θείας μου από τα Χανιά, σπεύδω για μία ακόμη φορά να σας πω ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο πρόεδρος Μακρόν έπεφτε στα τέσσερα (με την καλή πάντα έννοια, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), εκλιπαρώντας τον πρόεδρο Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκό ρόλο, απλά θα έχανε τον χρόνο του. Βλέπετε, ο «δικός» μας, εκτός του ότι δεν σκοπεύει να προδώσει την 84χρονη Χανιώτισσα, σ’ αυτήν τη φάση αντιλαμβάνομαι ότι κάνει κάτι άλλες σκέψεις, που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδεχομένως και με την Προεδρία της Δημοκρατίας! Λογικό, αφού στις αρχές του νέου χρόνου θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής προέδρου ή θα επιλέξει να προτείνει άλλο πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.