Οι ρόλοι του τηλεοπτικού Σωτήρη από το «Είσαι το ταίρι µου» και του Σπύρου από το σίριαλ «Εραστής δυτικών προαστίων» θα ακολουθούν για χρόνια τον Αλέξη Γεωργούλη.

Ο δηµοφιλής ηθοποιός, Αλέξης Γεωργούλης έχει πρωταγωνιστήσει σε χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια µοίραζε τη ζωή του ανάµεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, καθώς ήταν εκλεγµένος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τον Απρίλιο του 2023 ανεξαρτητοποιήθηκε έπειτα από αίτηµα άρσης της ασυλίας του από την Εισαγγελία του Βελγίου για βιασµό και σωµατική βία. Σήµερα είναι εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, αυτή τη φορά µε το Πράσινο Κίνηµα.

Πώς αποφάσισες να θέσεις εκ νέου υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;

Αποφάσισα να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή επειδή θέλω να συνεχίσω το έργο που άρχισα, κυρίως στον τοµέα του πολιτισµού και της κοινωνικής πολιτικής. Μπορώ να δω µόνο θετικά πράγµατα και νοµίζω ότι µε τον σωστό τρόπο και τη σωστή στιγµή µπορείς να αλλάξεις κακώς κείµενα. Πιστεύω ότι έχω ακόµη πολλά να προσφέρω και ειδικά έχω πειστεί ότι µπορείς να επιφέρεις αλλαγές, ειδικά σε θέµατα που αφορούν την προάσπιση του πολιτισµού, του περιβάλλοντος και των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων.

Τι πρεσβεύει το Πράσινο Κίνηµα;

Το Πράσινο Κίνηµα ευθυγραµµίζεται µε τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού Πράσινου Κόµµατος και αγωνίζεται για την οικολογική, πράσινη και ψηφιακή µεταστροφή της κοινωνίας, µε κοινωνική δικαιοσύνη και συµπεριληπτικότητα. Είναι ένα κίνηµα που εστιάζει στη δηµιουργία µιας πιο πράσινης και δίκαιης κοινωνίας. Η συµπόρευσή µου µε το Πράσινο Κίνηµα έχει να κάνει µε το γεγονός ότι έτσι όπως βίωσα τη διαδικασία της πράσινης και ψηφιακής µετάβασης που ακολουθεί η Ε.Ε. αυτή την πενταετία πιστεύω πως η ενσωµάτωση του πολιτισµού σε όλες τις πτυχές της δηµόσιας ζωής και των πολιτικών αποτελεί προτεραιότητα, επειδή η µετάβαση αυτή δεν είναι κάτι άλλο παρά µια πολιτιστική µετάβαση.

Αληθεύει ότι σκέφτηκες να φτιάξεις κόµµα;

Ναι, είχα σκεφτεί τη δηµιουργία ενός κόµµατος µε κεντρικό άξονα τον πολιτισµό, κάτι το οποίο νοµίζω ότι έχει ανάγκη η κοινωνία, να υπάρχει ελεύθερη έκφραση πάνω σε θέµατα που παραµελούµε, είναι όµως ουσιαστικά για τη γεφύρωση των πολιτικών, µε σκοπό το βέλτιστο για την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου. Η ρητορική µίσους και η ακραία κοµµατικοποίηση συνήθως δεν οδηγούν σε θετικό πρόσηµο. Βάσει συνθηκών, αποφάσισα ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να συνεργαστώ µε το Πράσινο Κίνηµα, το οποίο µοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές µου.

Θα γύριζες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Θέλω να είµαι ένας άνθρωπος χωρίς κοµµατικές αγκυλώσεις. Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι συµπεριληπτική. Αλλωστε, το έχω αναφέρει ως καλλιτέχνης, στην πολιτική θέλω να δράσω έτσι ώστε να γεφυρώνω τις αποστάσεις και όχι να οξύνω τις αντιπαλότητες. ∆εν αποκλείω τη συνεργασία µε κανένα κόµµα. ∆εν γίνεται να µη σε ρωτήσω για την καταγγελία περί σεξουαλικής κακοποίησης που υποβλήθηκε σε βάρος σου. Το µόνο που µπορώ να κάνω στην παρούσα φάση είναι να σας διαβεβαιώσω για την αθωότητά µου, για την οποία έχω υπάρξει ξεκάθαρος εξαρχής, και να δηλώσω την εµπιστοσύνη µου στη ∆ικαιοσύνη, η οποία είµαι σίγουρος ότι θα φωτίσει την αλήθεια.

Σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση;

Το µόνο που µπορώ να πω είναι ότι δεν έχει ασκηθεί καµία ποινική δίωξη, δεν είµαι κατηγορούµενος για καµία πράξη και δεν υπάρχει καµία εξέλιξη από πέρσι, οπότε µου γνωστοποιήθηκε η καταγγελία. Εγώ ο ίδιος έκανα αίτηµα να επισπευσθεί η άρση της ασυλίας µου, να διαλευκανθεί η υπόθεση και να έρθει στο φως η αλήθεια.

Ενιωσες να σε έχουν εγκαταλείψει όλοι έπειτα από αυτό;

Οχι, ίσα-ίσα έλαβα µεγάλη στήριξη από ανθρώπους που µπορεί να µη γνώριζα και µέχρι τότε. Σε όλους αυτούς και σε όσους µε στήριξαν δηµόσια, φίλους, γνωστούς, συνεργάτες, θέλω µέσα από την καρδιά µου να πω ένα µεγάλο ευχαριστώ για το θάρρος που βρήκαν να πουν την άποψή τους, αψηφώντας τον κίνδυνο για ρητορικές µίσους. Μου έδωσαν µεγάλη δύναµη. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί, η ψυχική µου ακεραιότητα θα ήταν δύσκολο να ανακάµψει.

Ποια είναι η γνώµη σου για το κίνηµα «#MeToo» στην Ευρώπη και την Ελλάδα;

Το κίνηµα «#MeToo», όπως και όλα τα κινήµατα δηµιουργούνται επειδή το σύνολο της κοινωνίας εθελοτυφλεί απέναντι σε κάτι που υπάρχει ως ανάγκη. Η κοινωνία στην οποία ζούµε είναι φτιαγµένη από άνδρες για άνδρες και το έχω ξαναπεί. Στη δοµή της κοινωνίας µας υπάρχουν πολλές αδικίες απέναντι στις γυναίκες κι αυτό πρέπει να αλλάξει µε κάθε τρόπο. Με τη δράση που ανέπτυξα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάστηκα πάνω στην ισοτιµία ανδρών - γυναικών και στην κοινωνική συµπερίληψη σε κάθε φάκελο που ανέλαβα.

Ποια είναι η γνώµη σου για τον Στέφανο Κασσελάκη;

Το έχω ξαναπεί: Από τις λίγες φορές που έχουµε επικοινωνήσει, έχω διακρίνει έναν άνθρωπο µε πολλή ενέργεια και νέες ιδέες. Είναι σηµαντικό για την κοινωνία µας να υπάρχουν φρέσκες προοπτικές και προσεγγίσεις. Πιστεύω ότι ο Στέφανος δουλεύει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση και συλλέγοντας εµπειρία και από την ελληνική πολιτική πραγµατικότητα θα µπορέσει να πετύχει ένα καλύτερο µέλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Εχετε έρθει σε επικοινωνία; Ναι, έχουµε µιλήσει σε πολύ καλό κλίµα και µπορώ να πω ότι ήταν µια ευχάριστη συζήτηση.

Εχεις δεχτεί ποτέ παρενόχληση ή bullying;

Οπως πολλοί άνθρωποι, έχω βιώσει περιόδους δύσκολες, που ένιωθα ότι ερχόµουν αντιµέτωπος µε αδικία ή παρενόχληση. Είναι σηµαντικό να µάθεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να αναζητάς υποστήριξη όταν τη χρειάζεσαι. Ως δυσλεκτικός, είχα δεχτεί bullying στα σχολικά µου χρόνια και αυτός είναι και ο λόγος που θεώρησα σωστό να δραστηριοποιηθώ για τα θέµατα αυτά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εντάξαµε και έναν «σπόρο» όχι µόνο για το κοµµάτι των µαθησιακών δυσκολιών στα σχολικά χρόνια, αλλά και µετέπειτα στην αγορά εργασίας.


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 18/5