Σε ανοδική τροχιά λίγο πριν από τις ευρωεκλογές φαίνεται πως βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, με τη «γαλάζια» παράταξη να «αγγίζει» το 35% ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, όπως αποκαλύπτει η στήλη «Big Mouth» του Powergame.gr.

Η εκτίμηση αυτή ερείδεται στην αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κομμάτος, κάτι που δεν περνά πλέον απαρατήρητο από καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων, οι οποίες, όμως, καθώς... «έπεσαν έξω» στις προβλέψεις τους για τις εθνικές εκλογές του προηγούμενου καλοκαιριού, επιλέγουν να παίξουν... πιο safe, χρησιμοποιώντας το μέγεθος του εύρους τιμών, αναφέροντας επί παραδείγματι πως η ΝΔ μπορεί να λάβει ένα ποσοστό από 30% έως 35% στην κάλπη, μια τακτική που κάνει πολύ πιο εύκολο το να βρεθούν αληθείς οι εκτιμήσεις.

Σημειώνεται, δε, πως η μεθοδολογία αυτή είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στα exit polls, αν και εν προκειμένω διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της.

Τι αποκαλύπτει η στήλη «Big Mouth»

Όταν οι περισσότεροι (ακόμα και ο Μαύρος της MRB, που ως γνωστόν προέβλεπε ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι) δεν τολμούσαν καν να το ψελλίσουν, η στήλη το είχε ρισκάρει, αξιολογώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ότι υπάρχει σοβαρό (πλέον) ενδεχόμενο η ΝΔ να προσεγγίσει το 35%. Πλέον όλοι μα όλοι οι δημοσκόποι, που έχουν καεί στον χυλό, άρα φυσούν και το γιαούρτι, άρχισαν το κολπάκι με το εύρος της διαφοράς. Με τη μεθοδολογία αυτή θα πέσουν 100% μέσα, αφού δεν είναι δα και δύσκολο, όταν δίνεις μια εκτίμηση από 30%-35%, να κάνεις λάθος. Για την ιστορία και μόνο, να σας πω ότι το εύρος της διαφοράς το «χρησιμοποιούσαν» οι δημοσκόποι στα exit polls. Ωστόσο, είπαν να το διευρύνουν, επιδιώκοντας να προσεγγίσουν έστω και με εύρος κλίμακας το τελικό αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα, πάντως, από τα κολπάκια των ερευνητών, να σας πω ότι από τη δική μου έρευνα προκύπτει μια περαιτέρω άνοδος της ΝΔ, που συνδέεται κυρίως με την αύξηση της συσπείρωσης που καταγράφει το κυβερνών κόμμα.